Опитування КМІС: У Раду може пройти «Сила і честь», «Голос» не долає прохідний барʼєр

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

До Верховної Ради можуть пройти пʼять політичних сил. До переліку вперше потрапила партія «Сила і честь» Ігоря Смешка з підтримкою в 5,1%. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного з 3 по 13 липня.

Натомість партія «Голос» Святослава Вакарчука, згідно з опитуванням, не потрапляє до парламенту. Її готові підтримати 4% виборців, які підуть голосувати та визначилися з вибором.

За «Слугу народу» Володимира Зеленського готові проголосувати 52,3%, за «Опозиційну платформу — За життя» Юрія Бойка та Вадима Рабіновича — 10,3%, за «Європейську солідарність» — 7,9%, за партію «Батьківщина» — 5,8%.

Попереднє опитування КМІС прогнозувало, що до Ради можуть пройти чотири партії: «Слуга народу», «Опозиційна платформа — За життя», «Європейська солідарність» і «Батьківщина». У партії «Сила і честь» фіксували 4,1% підтримки.

Опитування проводили методом особистого інтервʼю серед 2 004 повнолітніх респондентів, які живуть у 129 населених пунктах усіх регіонів України (крім окупованого Криму).

  • Згідно з опитуванням Центру Разумкова, до парламенту проходять пʼять політичних сил. Лідирує партія «Слуга народу», за неї готові віддати голос 41,5% тих, хто має намір брати участь у виборах і вже визначився з вибором. На другому місці «Опозиційна платформа — За життя», за них мають намір проголосувати 12,5%. Піднялася в рейтингу партія «Голос» — 8,8% серед тих, хто має намір брати участь у виборах і вже визначився з вибором, дещо менше голосів отримає «Європейська солідарність» — 8,3%, а за ВО «Батьківщина» готові проголосувати 7%.
  • На парламентських виборах, які відбудуться 21 липня, за партію «Слуга народу» Володимира Зеленського готові проголосувати 47% виборців. Про це свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведене з 6 по 10 липня.