«Учасники команди зрозуміють». У «Слузі народу» заявили про готовність люструвати Данилюка та Абромавичуса

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Партія «Слуга народу» готова люструвати членів своєї команди Айвараса Абромавичуса, Олександра Данилюка та Вадима Пристайка, якщо анонсований президентом Володимиром Зеленським закон про люстрацію набере чинності.

Про це керівник передвиборчого штабу політсили Олександр Корнієнко заявив в інтервʼю «Радіо Свобода».

«Ну, тут ліс рубають — летять тріски. Якщо ми приймемо загальний принцип, то я думаю, що наші учасники команди зрозуміють, що це командна історія. Треба буде цьому загальному принципу підкоритися», — сказав Корнієнко.

Водночас він заперечив, що це буде не по-людськи щодо членів президентської команди.

«Закон треба спочатку написати. Я впевнений, що в офісі президента цим вже займаються. Далі нам треба буде його прочитати, зрозуміти. Будуть, можливо, правки якісь. Зрозуміло, що ми будемо його якнайшвидше приймати і писати такі перехідні положення, щоб він якнайшвидше працював», — заявив голова передвиборчого штабу «Слуги народу».

  • 12 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону про внесення змін до закону «Про очищення влади» (люстрацію). Зеленський пропонує розширити строки дії закону про люстрацію, додавши період президентства Петра Порошенка — з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року. Також президент пропонує розширити перелік посад, які підпадають під люстрацію: президента України, усіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голів СБУ та Служби зовнішньої розвідки, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівників оборонних підприємств, голови Нацбанку, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення, а також начальника Генерального штабу.
  • 4 липня зі схожою пропозицією виступив ексрадник Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов. Він також запропонував розширити дію закону про люстрацію на всіх чиновників і депутатів, які працювали з 22 лютого 2014 року до 20 травня 2019.
  • За даними опитування Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва та Центру Разумкова, 33% українців серед першочергових реформ нового президента назвали люстрацію.
  • На початку липня під будівлею Конституційного суду в Києві відбувся мітинг проти можливого скасування закону «Про очищення влади», який забороняє чиновникам часів президентства Януковича обіймати державні посади строком до 10 років.
  • Співавтори закону «Про очищення влади» (закон про люстрацію) планують домагатися скасування указу президента Володимира Зеленського про призначення главою Адміністрації президента Андрія Богдана.
  • У травні заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що глава АП Андрій Богдан не підпадає під закон «Про очищення влади», оскільки, за його словами, люстрація не поширюється на посади в Адміністрації.