Опитування: Українці назвали п’ять першочергових реформ, які чекають від влади

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

На думку українців, згідно з опитуванням Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва та Центру Разумкова, першочерговими є антикорупційна реформа (63%), реформа охорони здоровʼя (57%), пенсійна реформа і реформа системи соціального захисту (52%), реформа органів правопорядку — судів, прокуратури, поліції (37%), люстрація чиновників (33%).

Серед жителів західних областей значно більшу вагу надають антикорупційній реформі (76,5%) і реформуванню армії (32%) і порівняно меншу соціальним реформам. На сході країни громадян більше цікавлять соціальні реформи — охорони здоровʼя (62%) і пенсійна (58%).

За даними соціологів, ці п’ять реформ визнані першочерговими в усіх регіонах України, проте є певні відмінності у визнанні першочерговості реформ виборцями різних політичних сил.

Так, виборці «Слуги народу», «Європейської солідарності» і «Голосу» вважають, що перш за все слід проводити саме антикорупційну реформу (69, 69 і 76% відповідно), виборці «Батьківщини» віддають пріорітет пенсійній реформі та реформі системи соцзахисту (63%), а виборці «Опозиційної платформи — За життя» — реформі охорони здоровʼя (66,5%).

Крім того, виборці партій «Голос» (86%), «ЄС» (85%), «Слуга народу» (62%) і «Батьківщина» (59%) вважають, що Україна в перспективі повинна приєднатися до Європейського Союзу.

Натомість виборці партії «Опозиційної платформи — За життя» віддають перевагу або приєднанню до Євразійського економічного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (39%) або неприєднанню ані до Європейського, ані до Євразійського союзів (44%).

Згідно з опитуванням, виборці партій «ЄС» (58%) і «Голос» (48,5%) вважають неприйнятним проведення прямих переговорів із ватажками самопроголошених «ЛДНР». Думки виборців партій «Слуга народу» та «Батьківщина» розділилися: серед виборців партії «Слуга народу» 44% вважають такі переговори прийнятними, а 39% — ні; серед виборців «Батьківщини» за такі переговори виступають 46%, проти — 38%.

Однозначно підтримують пропозицію прямих переговорів виборці партії «Опозиційна платформа — За життя» — 75%.

Також виборці партій «Голос» (72%), «ЄС» (71%), «Батьківщина» (59%) і «Слуга народу» (54%) підтримують пропозицію щодо введення міжнародних миротворчих сил на територію самопроголошених «ЛДНР». А от виборці партії «Опозиційна платформа — За життя» проти цієї пропозиції — 50%.

Опитування проводилося з 13 по 20 червня. Було опитано 2 017 осіб у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій Донбасу та Криму.