Опитування: У трійці лідерів на посаду премʼєра Смешка змінив Гройсман

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кандидат в нардепи від «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко та чинний премʼєр-міністр Володимир Гройсман очолили рейтинг політиків, яких українці хотіл б бачити на чолі уряду. Про це свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Найчастіше майбутнім прем’єр-міністром респонденти бачать Бойка (13%), Тимошенко (11%) та Гройсмана (10%). При цьому, Гройсмана частіше хочуть бачити прем’єром у Галичині та в центрі, Бойка — на сході та Донбасі, Тимошенко — на заході, півночі, у центрі та в столиці.

Крім того, 7% опитаних бачать майбутнім прем’єром лідера партії «Сила та честь» Ігоря Смешка, 6% — лідера «Слуги народу» Дмитра Разумкова, 5% — лідера «Голосу» Святослава Вакарчука, по 4% — пʼятого президента Петра Порошенка, лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка та лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі.

Також 3% респондентів хотіли б бачити премʼєром Олега Ляшка, по 2% — мера Львова Андрія Садового та лідера «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула.

55% вважають, що майбутнім прем’єр-міністром має стати кандидат зі значним досвідом керування країною, водночас 35% натомість очікують нову особистість, навіть без досвіду державного управління.

Опитування проводилося з 12 до 20 червня. Усього опитали 6 тис. респондентів, вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами та типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження складає не більше ніж 1,3%.

  • Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), українці бачать премʼєр-міністром Бойка, Тимошенко чи Смешка.
  • За даними опитування фонду «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, лідером симпатій українців залишається партія «Слуга народу». Разом з тим, уперше згідно з опитуванням барʼєр у 5% долає партія Ігоря Смешка «Сила і честь» — за неї готові проголосувати 5,2% серед тих, хто визначився з вибором. Долають виборчий барʼєр також «Опозиційна платформа — За життя» — 10,5%, «Батьківщина» — 10,2%, «Європейська солідарність» — 9,8% та партія Святослава Вакарчука «Голос» — 6,4%.