Суд відмовився заарештувати майно Ющенка у справі про Межигірʼя

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Печерський районний суд Києва відмовився накласти арешт на майно колишнього президента Віктора Ющенка.

Про це theБабелю повідомив начальник управління спеціальних розслідувань органів прокуратури Сергій Горбатюк. За його словами, прокуратура оскаржить рішення суду та подаватиме повторне клопотання про арешт майна Ющенка.

Як розповів theБабелю адвокат Ющенка Віталій Наум, суд ухвалив таке рішення 9 липня. Суддя поки не оголосив мотивувальну частину рішення, попередньо це призначили на пʼятницю, 12 липня.

За словами Наума, імовірно, суддя врахував позицію захисту Ющенка. У ній адвокат посилався на низку порушень у діях прокуратури.

«У самому клопотанні була низка суттєвих порушень, які не дозволяли суду задовольнити його. По-перше, [із клопотанням] звернувся той слідчий, якого не було зазначено в витягу ЄРДР [Єдиний реєстр досудових рішень]. Докази, які прокуратура долучила, взагалі збирала особа, яка не входить до групи слідчих. Також справа підслідна НАБУ, незрозуміло, чому прокуратура не передала її... Тобто ці докази не можуть використовуватися судом», — пояснив Наум позицію захисту.

  • 5 липня Генеральна прокуратура направила до суду клопотання з вимогою заарештувати все майно колишнього президента Віктора Ющенка у справі про Межигірʼя.
  • 24 травня ГПУ повідомила про підозру Віктору Ющенку в заволодінні державним майном на суму 540 млн грн. Йдеться про будівлю в урочищі Межигірʼя та будинок у селі Нові Петрівці, а також земельні ділянки, на яких вони розташовані. У повідомленні зазначено, що Віктор Ющенко заволодів державним майном, «діючи за попередньою змовою з групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем».
  • Ющенко назвав «політично мотивованою» підозру в незаконному заволодінні будівлями та землею комплексу «Межигірʼя» і змові з Віктором Януковичем.