ГПУ просить арештувати все майно Ющенка в рамках справи про Межигірʼя

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Генеральна прокуратура направила до суду клопотання з вимогою арештувати все майно колишнього президента Віктора Ющенка в рамках справи про Межигірʼя.

Про це theБабелю повідомив начальник Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

За його словами, це «обовʼязок слідчого, а не право, подати таке клопотання» у справі за статтею, яка передбачає конфіскацію майна.

Судове засідання з розгляду цієї справи ще не призначене.

У 2006 році «Українська правда» з посиланням на декларацію Ющенка повідомляла, що він володіє 79 319 кв. м землі, будинком площею 618 кв. м і квартирою площею 371,9 кв. м.

  • 24 травня ГПУ повідомила про підозру Віктору Ющенку в заволодінні державним майном на суму 540 млн грн. Йдеться про будівлю в урочищі Межигірʼя та будинок у селі Нові Петрівці, а також земельні ділянки, на яких вони розташовані. У повідомленні зазначено, що Віктор Ющенко заволодів державним майном, «діючи за попередньою змовою з групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем».
  • Ющенко назвав «політично мотивованою» підозру в незаконному заволодінні будівлями і землею комплексу «Межигірʼя» і змові з Віктором Януковичем.
  • «Межигірʼя» — колишня резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. У липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалась Міністерству екології. Незабаром «Надра України» уклала бартерний обмін із компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на два будинки на Парковій алеї в Києві. У свою чергу «Медінвесттрейд» продала придбану резиденцію компанії «Танталіт», афілійованій з Януковичем.