Дослідження: Жир на животах у жінок більш небезпечний для здоровʼя, ніж на ногах

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Американські дослідники з Медичного коледжу імені Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку дійшли висновку, що жінки з жиром навколо живота мають утричі більший ризик серцево-судинних захворювань порівняно з жінками з більшою часткою жиру навколо стегон. Про це пише ВВС.

У дослідженні Womenʼs Health Initiative, яке тривало 18 років, взяли участь 2 600 жінок з нормальною вагою та індексом маси тіла між 18 і 25. Фахівці помітили, що ризик розвитку хвороб серця і судин утричі вищий у жінок з обʼємним жировим прошарком на животі, ніж у власниць повних ніг.

Вчені наголосили, що вісцеральний жир, який зберігається навколо органів черевної порожнини, підвищує ризик таких метаболічних проблем, як цукровий діабет 2 типу і серцево-судинні захворювання. Тому вчені радять жінкам з «яблукоподібними» фігурами прибрати жир з живота і стати більш «грушоподібними».

«Усі учасниці нашого дослідження були жінками з нормальною вагою. Тому це повідомлення дуже важливе: навіть для жінок зі здоровою масою тіла «форма яблука» або «форма груші» все ще мають значення», — зазначив професор Кібін Кі з медичного коледжу, який брав участь у дослідженні.

У перспективі науковці мають намір дізнатися, чи можливо за допомогою дієти або фізичних вправ змінити локалізацію жирового прошарку.