Дослідження: Люди щороку споживають десятки тисяч шматочків мікропластику

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Нове дослідження в журналі Environmental Science and Technology стверджує, що люди можуть споживати від 39 до 52 тисяч мікропластичних частинок на рік. А враховуючи скільки мікропластику людина може вдихати, це число перевищує 74 тисяч. Про це пише National Geographic.

Як вираховували кількість спожитого мікропластику?

Мікропластична частка — це будь-який шматок пластика розміром менше пʼяти міліметрів, але більшість з них ще менші та їх видно тільки у мікроскоп.

Дослідження проводились, спираючись на наукові роботи про мікропластик, виявлений в пиві, солі, морепродуктах, цукрі, алкоголі та меді. Щоб підрахувати, як часто одна людина може їсти кожен з цих продуктів на рік, в дослідженні були розглянуті рекомендації Міністерства сільського господарства США.

Група науковців також розглянула дослідження, в яких аналізувалося, яка кількість мікропластику міститься в питній воді та повітрі. Дослідження показало, що люди, які вживають рекомендовану добову норму води з водопроводу, споживають додатково 4 тисячі пластикових частинок на рік, в той час як ті, хто пʼє тільки бутильовану воду, споживають додатково 90 тисяч частинок.

Автор дослідження Кіран Кокс зауважує, що його висновки занижені, а люди, ймовірно, споживають набагато більше мікропластику.

«Ми розглядали багато продуктів, які ви їсте сирими. Ми не дійшли до шарів і прошарків пластикової упаковки », — говорить Кокс.

Як мікропластик впливає на організм людини?

Вчені досі не впевнені в тому, скільки мікропластику може витримати організм, або скільки шкоди він завдає. У 2017 році дослідження, проведене в лондонському Королівському коледжі, припустило, що з часом накопичувальний ефект від вживання пластика може стати токсичним. Різні види пластику мають різні токсичні властивості. Деякі з них зроблені з використанням токсичних хімічних речовин, як-от хлор, в той час як інші містять такі хімічні речовини, як свинець. З часом накопичення цих токсинів може вплинути на імунну систему.

Коли дослідники з університету Джона Гопкінса вивчили вплив вживання в їжу морепродуктів, забруднених мікропластиком, вони також виявили, що накопичений пластик може пошкодити імунну систему і порушити баланс кишечника.

Дослідник Кіран Кокс зазначає, що вчені намагаються зрозуміти, в якій дозі мікропластик починає помітно впливати на здоровʼя.

Леа Бенделл, екотоксиколог з Університету Саймона Фрейзера в Канаді, каже, що дослідження Кокса спрощено розглядає складну проблему з багатьма змінними.

«Але висновок про те, що ми вживаємо багато мікропластику, я вважаю правильним», — підкреслила Леа Бенделл.

Вона каже, що важливо памʼятати, що мікропластики бувають у формі фрагментів, гранул, кульок, волокон і плівки. Він може бути виготовлений з різних матеріалів із сотнями різних хімічних добавок. З цієї причини вона описує мікропластики як такі, що «мають кілька особистостей». Деякі можуть містити токсичні хімічні речовини, в той час як інші можуть бути переносниками бактерій і паразитів.

Як зменшити потрапляння мікропластику в організм людини?

Деякі зміни способу життя та звичок можуть зменшити кількість мікропластику, який потрапляє в організм. Так, можна відмовитись від води в пластикових пляшках, від трубочок для напоїв або навіть від нейлону та поліестеру. Адже згідно з дослідженням, мікроволокна, які утворюються з нейлону чи поліестеру, є найпоширенішою різновидністю мікропластику. А потрапляють вони в навколишню середу через стічні води з пральних машин.