Повернення Росії у ПАРЄ: Геращенко заявила, що АП та Зеленський не відповіли на прохання про екстрену зустріч

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Віцеспікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що Адміністрація президента і Володимир Зеленський не відреагували на прохання української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про проведення зустрічі щодо можливого повернення російської делегації.

Про це вона написала у Facebook.

«Напередодні червневої сесії ПАРЄ в Страсбурзі українська делегація звернулася до АП (чи офісу, або в бюро, як там правильно) і нового президента з проханням про зустріч. Щоб обмінятися інформацією про виклики, узгодити наш спільний план дій, проговорити, як тримати оборону в РЄ [Раді Європи]. Це вимагало серйозної кулуарної роботи, тиску на наших міжнародних партнерів, щоденних телефонних переговорів із партнерами не тільки в межах міжпарламентського діалогу та дипломатичної роботи. Це вимагало в першу чергу лідерства президента. Так було всі попередні 5 років [...]. На звернення нашої делегації ми не отримали жодної відповіді з АП і від президента. Наша делегація залишилася один на один у цій залі», — написала вона.

Геращенко зазначила, що зараз українська делегація намагається не пустити Росію знову у ПАРЄ та подала 250 поправок до тексту рішення про повернення російської делегації. Раніше вона зазначала, що текст було внесено до порядку денного з низкою процедурних порушень.

Пізніше Геращенко написала, що на голосуванні відхилили понад 200 українських поправок до резолюції про повернення делегації РФ.

За її словами, «за» проголосували 52 євродепутати, а 110 — «проти».

Що відбувається?

Сьогодні вночі у Страсбурзі може бути прийнято рішення про знищення санкційного механізму шляхом повернення російської делегації, яка була виключена в 2014 році через окупацію Криму і Донбасу.

Раніше член української делегації Леонід Ємець розповів, що за Росію виступають Франція, Німеччина, Італія, Ісландія, Сан-Марино, Туреччина, Нідерланди, Швейцарія, Норвегія, Монако. Проти Росії — Україна, Велика Британія, Польща, Грузія, Литва. При цьому премʼєр Британії Тереза Мей підтримала повернення права голосу російській делегації у ПАРЄ, заявивши, що збереження РФ у Раді Європи дозволить покарати Росію за порушення нею прав людини.