У ПАРЄ схвалили проект резолюції, що веде до повернення делегації Росії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Сьогодні, 3 червня, регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) схвалив резолюцію, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій. Про це у Facebook повідомив народний депутат Володимир Арʼєв.

«Регламентний комітет ухвалив проект резолюції, яка може змінити правила ПАРЄ. Голосування 24 червня на сесії Асамблеї. Це поганий варіант, який ускладнює санкційну процедуру, але повністю її не ліквідує, як того вимагали росіяни», — пише парламентар.

Також Арʼєв зазначає, що дехто з тих, хто голосував за резолюцію, аргументували своє рішення тим, що варто зберегти доступ 140 млн росіян до Європейського суду з прав людини.

«Будемо працювати на те, щоб переконати Асамблею не стріляти собі в ногу. Переконувати тими силами, які є: парламентарі, дипломати, ГО, журналісти. Приєднуйтесь теж. У нас три тижні», — закликав нардеп.

  • 17 травня комітет міністрів Ради Європи в Гельсінкі заявив, що вітає участь усіх країн-членів організації вже на червневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи — на зібранні понад 30 міністрів закордонних справ Ради Європи схвалили рішення про збереження членства Російської Федерації.
  • Керівники організації, а також низка країн, зокрема Німеччина та Франція, напередодні виступили проти позбавлення Росії членства.​ Міністр закордонних справ Фінляндії Тімо Сойні заявив, що його країна намагалася вирішити розбіжності з Москвою під час головування в Раді Європи. Водночас фінський міністр зазначив, що «виникнення кризи» пов’язане з діями Росії. За жорсткішу позицію щодо Москви виступали представники Великої Британії та країн Балтії.
  • Раніше стало відомо, що німецькі депутати направили листа президенту ПАРЄ з проханням переглянути санкційні правила, а саме — скасувати право Асамблеї накладати санкції на делегації держав при затвердженні їхніх повноважень.