У Раді Європи підтримали повернення Росії в ПАРЄ

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

17 травня комітет міністрів Ради Європи в Гельсінкі заявив, що вітає участь усіх країн-членів організації вже на червневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи — на зібранні понад 30 міністрів закордонних справ Ради Європи схвалили рішення про збереження членства Російської Федерації. Про це пише «Радіо Свобода».

«Усі країни-члени повинні мати право брати участь на рівних умовах у Комітеті міністрів і Парламентській асамблеї, двох статутних органах Ради Європи», — йдеться в заяві засідання Комітету міністрів.

Одним з основних зобовʼязань країн-членів є виплата внесків у бюджет організації, зазначено в документі, чого Росія не робила з 2017 року.

Однак перший заступник голови комітету Ради федерації Росії з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що РФ готова відновити сплату внесків до Ради Європи за умови повноправної участі в роботі Парламентської асамблеї.

  • Керівники організації, а також низка країн, зокрема Німеччина та Франція, напередодні виступили проти позбавлення Росії членства.​ Міністр закордонних справ Фінляндії Тімо Сойні заявив, що його країна намагалася вирішити розбіжностій з Москвою під час головування в Раді Європи. Водночас фінський міністр відзначив, що «виникнення кризи» пов’язане з діями Росії. За жорсткішу позицію щодо Москви виступали представники Великої Британії та країн Балтії.
  • Раніше стало відомо, що німецькі депутати направили листа президенту ПАРЄ з проханням переглянути санкційні правила, а саме — скасувати право Асамблеї накладати санкції на делегації держав при затвердженні їхніх повноважень.
  • Мінські угоди перестануть існувати в разі, якщо Рада Європи допустить зняття санкцій з Росії. Про це заявив у Брюсселі міністр іноземних справ Павло Клімкін після зустрічі з європейськими дипломатами.