Протести в Грузії: влада погодилася провести вибори за пропорційною системою

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

«Грузинська мрія» пішла на поступки і погодилася на одну з умов протестувальників — провести парламентські вибори 2020 року за пропорційною виборчою системою. Про це пише видання СОВА.

Про це після засідання політради правлячої партії Грузії заявив її очільник Бідзіна Іванішвілі.

«Парламентські вибори 2020 пройдуть за пропорційною системою з нульовим, повторюю, нульовим виборчим барʼєром. Громадськості добре відомо, що саме «Грузинська мрія» була ініціатором конституційної реформи, в рамках якої, в умовах парламентської демократії, пропорційна виборча система краще відповідає на вимоги багатопартійності в уряді і європейським стандартам політичного плюралізму. Хоча тоді ми дійшли висновку, що перехід на цю систему був би більш правильним у 2024 році, так як знадобилися б роки на посилення партій, їх кристалізацію навколо цінностей, більшої консолідації та зростання конкурентоспроможності», — заявив Іванішвілі.

Він також оцінив наслідки розгону акції протесту в ніч на 20 червня.

«Мають бути покарані ті, хто зумів організувати масові акти насильства і ті, хто використовував непропорційну силу проти маніфестантів», — наголосив голова «Грузинської мрії».

  • У Тбілісі 20 червня почалися масові протести під будівлею парламенту після виступу депутата Держдуми Сергія Гаврилова, який підтримував Абхазію і Осетію під час російсько-грузинської війни 2008 року. Протестувальники виступали, зокрема, проти правлячої партії «Грузинська мрія» і спалили її прапор. Поліція розігнала демонстрантів за допомогою сльозогінного газу, водометів і гумових куль. Багато демонстрантів отримали поранення, багатьох затримали.
  • Учасники акцій протесту 21—22 червня заявили, що залишені під будівлею парламенту Тбілісі апаратура та сцена були викрадені. Про це заявив один з організаторів протесту Георгій Ноніашвілі.