Протести в Грузії: біля парламенту знову збираються протестувальники

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У грузинській столиці Тбілісі біля будівлі парламенту знову зібралися протестувальники. Як повідомляє «Нова газета», на проспекті Руставелі зібралося вже близько 3 тисяч осіб. Обстановка поки спокійна.

Біля парламенту встановили звукову апаратуру і сцену, з якої виступають представники грузинської опозиції. Люди вимагають відставки глави МВС Георгія Гахарії та відкриття проти нього кримінальної справи за вчорашній силовий розгін демонстрантів.

Деякі приходять на мітинг з повʼязками на око, на знак солідарності з кількома потерпілими, які вчора втратили зір через дії поліції.

Через політичну обстановку організатори ходи «Марш честі» на захист прав ЛГБТ відмовилися проводити ходу у Тбілісі. «У політичній обстановці ми не можемо собі дозволити сприяти ще більшій ескалації напруги», — повідомили організатори, пише «Інтерфакс».

Вони не сказали, коли хода може відбутися у майбутньому.

  • Як пише «Руставі 2», акції проходять і в місті Кутаїсі перед театром Месхішвілі. Протестувальники вимагають, щоб весь уряд взяв на себе відповідальність за розгін демонстрації і також вимагають від голови МВС відставки.
  • У Тбілісі 20 червня почалися масові протести під будівлею парламенту після виступу там депутата російської Держдуми Сергія Гаврилова. Протестувальники виступали, зокрема, проти правлячої партії «Грузинська мрія» і спалили її прапор. Поліція розігнала демонстрантів за допомогою сльозогінного газу, водометів і стрільби гумовими кулями.
  • У Тбілісі протестувальники увірвалися до парламенту. У зіткненнях постраждала ексглава Нацполіції України Хатія Деканоїдзе.
  • Поліція Тбілісі застосувала сльозогінний газ, димові шашки та водомети проти демонстрантів, які намагалися штурмом узяти будівлю парламенту.
  • 21 червня голова парламенту Іраклій Кобахідзе подав у відставку. Його місце повинен зайняти лідер парламентської більшості Арчіла Талаквадзе.
  • На тлі протестів у Тбілісі грузинський організатор Міжнародної асамблеї православʼя, на якій виступив депутата Держдуми Сергій Гаврилов, та депутат від правлячої партії «Грузинська мрія» Закарія Куцнашвілі заявив, що готовий скласти з себе депутатський мандат.