У Сімферополі до 6 місяців колонії-поселення засудили українця, який облив фарбою памʼятник окупантам

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Сімферополі до 6 місяців колонії-поселення засудили українця, який облив фарбою памʼятник окупантам

Sergei Malgavko \ Getty Images

У тимчасово анексованому Сімферополі українця Максима Сокуренка засудили до 6 місяців колонії-поселення за те що він, на знак протесту, облив фарбою пам’ятник російським військовим, які захоплювали півострів у 2014 році. Про це пише «Кримська правозахисна група».

У тексті вироку сказано, що українець скоїв ці дії «з мотивів політичної ненависті», викликаної невизнанням окупації Криму. Вирок «суддя» Ольга Чепіль ухвалила 17 квітня 2019 року, але інформацію про це правозахисники отримали тільки зараз.

У документі зазначено, що Сокуренко не визнав своєї провини і на «судовому засіданні» заявив про свою відмову отримувати російський паспорт.

«Сокуренко М.С., громадянин України, не визнає факт входження Криму до складу Російської Федерації за результатами референдуму 16 березня 2014 року, а також вважає незаконним перебування державної символіки Російської Федерації на території Республіки Крим. Для вираження своєї громадянської позиції, з метою залучення уваги чинної влади, облив памʼятник солдатам та офіцерам російської армії ... », — йдеться у вироку.

Правозахисники зазначають, що вирок є політично вмотивованим, оскільки громадянина України позбавили волі саме за його позицію щодо невизнання анексії Криму Росією.