У Криму винесли вирок мешканцеві Донеччини за «шпигунство» на користь України

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Криму винесли вирок мешканцеві Донеччини за «шпигунство» на користь України

ВКонтакте / Константин Давыденко

6 червня «Верховний суд» Криму засудив до 10 років і 6 місяців колонії суворого режиму обвинуваченого Росією у шпигунстві на користь України Костянтина Давиденка. Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Жителя Донецької області 11 лютого 2018 року ФСБ РФ затримала в Сімферополі.

Українцю інкримінують статтю 276 Кримінального кодексу РФ — збирання відомостей, що становлять державну таємницю, з метою передачі іноземній державі.

Вирок ухвалив суддя Андрій Палій, який раніше виніс вирок «українському диверсанту» Євгену Панову.

«Судові засідання у справі Давиденка проводилися в закритому режимі. Прокурор на судовому засіданні 5 червня запросив 12 років колонії для українця», — зазначають у правозахисній групі.

  • Після затримання Давиденка в тимчасово окупованому Криму українця звинуватили в шпигунстві і вивезли до Москви, де Лефортівський районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Понад рік Костянтин Давиденко перебував у СІЗО Лефортово. У квітні 2019 року у «Верховному суді» Криму почався розгляд справи по суті.
  • Кіровський районний суд в окупованому Криму ухвалив вирок у справі Едема Кадирова. Чоловіка засудили до 4 років позбавлення волі та одного року обмеження волі.
  • 30 травня, у тимчасово окупованому Криму, в місті Джанкой російські силовики центру протидії екстремізму затримали кримськотатарську активістку, правозахисницю і громадянську журналістку Лутфіє Зудієву.