Суд зобовʼязав Раду закрити храм Московського патріархату в будівлі парламентських комітетів

Дата:
Суд зобовʼязав Раду закрити храм Московського патріархату в будівлі парламентських комітетів

Wikipedia

Окружний адміністративний суд Києва зобовʼязав апарат Верховної Ради припинити діяльність Свято-Володимирського храму Української православної церкви Московського патріархату, розташованого в будівлі комітетів парламенту. Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень .

Храм УПЦ МП з 2008 року функціонував у будівлі комітетів Ради на вулиці Садовій, 3, у кабінеті №713а. Позов про його закриття в суд подав народний депутат Віктор Романюк («Народний фронт»). Він заявив про порушення вимог пожежної безпеки, а також про те, що у культової споруди немає установчих документів і дозволу на переобладнання приміщення під культове.

Раніше Романюк звертався до спікера Ради Андрія Парубія із депутатським запитом, в якому просив «закрити осередок сепаратизму і «русского мира» в стінах Верховної Ради і припинити діяльність Свято-Володимирського храму Московського патріархату».

В управлінні Верховної Ради заявили, що кабінет №713а був закріплений за нардепом Юрієм Мірошниченком («Опозиційний блок»). Кімната називалася «Кабінет милосердя» та була відкрита «для всіх охочих народних депутатів, працівників Апарату Верховної Ради України та гостей з вільним доступом до молитви для віруючих будь-якої конфесії».

Також у Раді заявили, що кожен народний депутат має право обладнати свій службовий кабінет на власний розсуд і реалізовувати свої депутатські повноваження.

Суд розглянув справу й ухвалив, що існування такої церкви порушує законодавство у сфері свободи совісті та релігійних організацій. ОАСК визнав протиправною бездіяльність Управління адміністративними будинками управління справами Апарату Верховної Ради і зобовʼязав припинити діяльність Свято-Володимирського храму УПЦ МП в будівлі парламентських комітетів.