Нідерландське телебачення розкрило імена російських військових, причетних до катастрофи MH17

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Нідерландський телеканал Nieuwsuur назвав імена російських військовослужбовців, причетних до катастрофи MH17 у Донецькій області влітку 2014 року, повідомляє телеканал.

Першим згадується командувач 53-ї зенітно-ракетної бригади Збройних Сил РФ Сергій Мецкаєв. Ця бригада базується в Курську. За інформацією журналістів, саме він у 2014 року відправився з конвоєм, який перевозив зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого збили MH17, з бази в Курську в район Міллерово, неподалік українсько-російського кордону.

Крім Мецкаєва, телеканал згадує українського війського Івана Безʼязикого, який наразі перебуває під судом за звинуваченнями у співробітництві з бойовиками. Улітку 2014 року Безʼязиков зустрічався з двома росіянами, які брали участь у транспортуванні «Бука». Крім того, Безʼязиков підтвердив українським спецслужбам достовірність перехоплених ними телефонних розмов бойовиків.

Згадується у тексті і ексофіцер російської армії Сергій Дубінський (позивний «Хмурий»). Був керівником спеціальної російської розвідувальної служби бойовиків «ДНР». Він також брав активну участь у транспортуванні літака. Про його особу неодноразово писали журналісти-розслідувачі.

Називають журналісти й раніше невідоме імʼя. Це колишній начальник розвідувально-диверсійного підрозділу спеціальної російської розвідувальної служби, офіцер ЗС РФ Олег Полетаєв (позивний «Гюрза»). Згідно з перехопленими телефонними розмовами, у день катастрофи 17 липня 2014 року його відправили на місце запуску комплексу.

У транспортуванні ЗРК брав участь пʼятий підрозділ спецслужби російської розвідки, який очолював громадянин України на імʼя Дмитро Купріян (прізвисько «Батя»). Він зізнався, що керував підрозділом сепаратистів, відповідальним за транспорт. Журналісти відзначають, що оскільки штаб-квартирою цього підрозділу був офіс транспортної компанії, якій належала платформа, що перевозила «Бук», Купріян міг бути залучений до транспортування.