Зеркаль: Росія в Гаазі заявила, що справа про затримання українських моряків повʼязана з Кримом і не підпадає під морський трибунал

Дата:
Зеркаль: Росія в Гаазі заявила, що справа про затримання українських моряків повʼязана з Кримом і не підпадає під морський трибунал

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

На слуханнях у Гаазі у справі про захоплення українських моряків представники Росії назвали їхні дії «військовою активністю» і заявили, що вони не підпадають під юрисдикцію морського трибуналу. Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль в ефірі «112 Україна».

10 червня постійна палата третейського суду в Гаазі почала заслуховувати заперечення Росії за позовом України про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

«Росія стверджує, що справа про затримання українських моряків повʼязана з Кримом. На що ми говоримо, що у нас немає питань щодо належності Криму, ми не ставимо це питання перед Міжнародним трибуналом в Гаазі, точно так само ми не ставимо питання про те, який статус має Азовське море, Керченська протока», — розповіла Зеркаль.

За її словами, представники Росії на суді стверджували, що Крим змінив свою територіальну належність у 2014 році після того, як був проведений «референдум».

«Ще одним аргументом Росії стало те, що вся активність у Чорному та Азовському морі є військовою активністю, з точки зору РФ, і тому вона не підпадає під дію морської конвенції — Росія зробила, як і Україна, застереження щодо виключення військової активності зі складу справ, які підпадають під юрисдикцію цього трибуналу», — додала Зеркаль.

На слуханнях Росія порівняла суверенітет України із суверенітетом Криму і референдумом, який проходив у Криму в 2014 році. «Це порівняння, на наш погляд, є недоречним, тому що суверенітет України визнали всі країни світу, а незалежність Криму не була визнана ніким, крім Росії», — зазначила дипломат.

Україна представить свої аргументи суду у вівторок, 11 червня, і в пʼятницю, 14 червня. Після цього трибунал прийме рішення про те, є його юрисдикція в цій справі чи ні.

«Наша суперечка про те, що Росія порушила наші права у Чорному, Азовському морях та Керченській протоці: РФ незаконно видобуває там корисні копалини, обмежує наших рибалок, порушує принципи вільної навігації та незаконно побудувала Керченський міст», — підкреслила Зеркаль.

  • Україна 14 вересня 2016 року ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення Конвенції ООН з морського права та просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.
  • У травні 2017 року відбулося перше процедурне засідання трибуналу щодо Конвенції з морського права ООН, у межах якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ.
  • Міжнародний суд ООН опублікував український меморандум, у якому задокументовані порушення Росією Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.