Міжнародний суд ООН опублікував меморандум України з доказами порушення Росією міжнародних конвенцій

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Міжнародний суд ООН опублікував меморандум України з доказами порушення Росією міжнародних конвенцій

Nacho Colonge / Getty Images

Міжнародний суд ООН опублікував український меморандум, в якому задокументовані порушення Росією Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Документ оприлюднений на сайті суду.

Як розповіла theБабелю речниця Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко, цей документ — правова позиція України у справі проти Росії.

«Він містить чітку правову позицію. Ми наполягаємо на тому, що все-таки цей суд має юрисдикцію розглядати наш позов проти Росії. Це — наша позиція, те, як ми бачимо ситуацію», — сказала Зеленко.

Основна частина меморандуму налічує 69 сторінок. До меморандуму долучено також понад тисячу додатків. За словами Зеленко, повний текст документу містить близько 17 тис. сторінок, але повністю його не публікуватимуть.

У меморандумі є розділи про фінансування Росією тероризму в Україні, обстріли міст на Донбасі, збиття малайзійського літака MH17, переслідування кримських татар й етнічних українців у Криму та інші.

  • 3 червня Міжнародний суд ООН у Гаазі (Нідерланди) розглянув заперечення Росії щодо українського позову проти неї. Справа стосується тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, який розглядав справу про захоплення українських моряків біля берегів Криму. Українську делегацію очолила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. Про це повідомляється на сайті організації.