Ющенко відмовився свідчити в Генпрокуратурі у справі про привласнення «Межигірʼя»

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Ющенко відмовився свідчити в Генпрокуратурі у справі про привласнення «Межигірʼя»

Малолєтка Євген / УНІАН

Третій президент України Віктор Ющенко особисто зʼявився в Генеральну прокуратуру за викликом слідчого на допит 4 червня. Там йому вручили підозру про причетність до розтрати 540 млн грн і сприяння президенту-втікачу Віктору Януковичу в заволодінні резиденцією "Межигірʼя" в Нових Петрівцях під Києвом.

Про це theБабелю повідомило джерело в ГПУ.

При цьому Ющенко відмовився давати свідчення Генеральній прокуратурі у справі про «Межигірʼя».

«Ющенко відмовився відповідати, скориставшись статтею 63 Конституції, згідно з якою особа не несе відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сімʼї або близьких родичів, коло яких визначається законом», - розповіло джерело.

У Генпрокуратурі підозрюють, що Віктор Ющенко заволодів державним майном, «діючи за попередньою змовою з групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем».

За версією ГПУ, це сталося за його президентства в 2004—2009 роках. Виведену з державної власності землю він передав Віктору Януковичу, який побудував там свою резиденцію. Підозру надіслали Ющенко ще 24 травня.

Справа про «Межигірʼя»

«Межигірʼя» — колишня приватна резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. У липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалась Міністерству екології.

Незабаром «Надра України» уклала бартерний обмін з компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на два будинки на Парковій алеї в Києві. «Медінвесттрейд», в свою чергу, продала придбану резиденцію компанії «Танталіт», афілійованій з Януковичем.