Бунт в одеській колонії: арештанти хотіли, щоб виправний заклад розформували

Дата:
Бунт в одеській колонії: арештанти хотіли, щоб виправний заклад розформували

Гіманов Олександр / УНІАН

Вʼязні Південної виправної колонії (№ 51) в Одесі влаштували бунт, щоб спровокувати розформування виправної установи. Про це журналістам заявив представник Одесько-Балтської єпархії Православної церкви України з духовного виховання в місцях позбавлення волі отець Дмитро.

«Причина всіх заворушень у тому, що адміністрація створила умови, через які увʼязнені планували збунтуватися, щоб розформували колонію. Там залишилося менше ніж 500 вʼязнів. Коли я прийшов сюди служити — 7 років тому, тут було 1 300 осіб», — розповів отець Дмитро.

Він додав, що внаслідок бунту є постраждалі серед увʼязнених. «Арештантів побили, комусь розбили голову, були травми. Але ніхто не загинув, є постраждалі, але ніхто не тікав, ніхто не брав нікого в заручники», — зазначив він.

Представник ПЦУ зазначив, що арештанти скаржилися на харчування, погане медичне обслуговування та обшуки в камерах.

Він додав, що розмови про розформування ідуть «уже давно». «Це ласий шматок, тут велика ділянка землі, можна побудувати багато чого цікавого», — зазначив священик.

  • 27 травня в Південній виправній колонії № 51 в Одесі на Люстдорфській дорозі почався бунт увʼязнених. У будівлі пенітенціарної установи сталася пожежа. У поліції зазначили, що під час бунту постраждали четверо працівників колонії.
  • В адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби заявили, що бунт розпочався під час етапування в інші установи шести засуджених на чолі з так званим «смотрящим».
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що попередньою причиною бунту в одеській колонії стали обшуки, які проводили в засуджених.