Науковці прогнозують вимирання крупних тварин і домінування гризунів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

В екологічних системах майбутнього будуть домінувати дрібні комахоїдні тварини з низькою тривалістю життя, так звані «універсали» — гризуни, горобині й інші, які здатні адаптуватися навіть до найбільш несприятливого для життя середовища. Менш адаптивні види, так звані «фахівці», особливо великі, наприклад, носороги чи орли, — швидше за все, стануть жертвами нового глобального вимирання і зникнуть. Таких висновків дійшли автори наукової статті, опублікованої в журналі Nature Communications.

Професор екології Фелікс Ейгенброт з колегами з Саутгемптонського університету у Великій Британії проаналізували 15 484 видів сучасних ссавців і птахів, оцінюючи засадничі характеристики, що визначають їх роль в екосистемах.

«Ми звертали увагу на масу тіла, середню чисельність потомства, займані території, переважне харчування, і так далі. Також за відомостями з Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи для кожного виду тварин була врахована і загроза вимирання», — розповідає Ейгенброт.

Статистична обробка цих даних показала, що в найближчі 100 років середня маса тіла ссавців зменшиться на 25%. Така тенденція до зменшення існувала і раніше, наприклад, за останні 130 тисяч років їх розміри зменшилися приблизно на 14%, але тепер цей процес значно прискорився.

«Ми показали, що очікуване вимирання не буде випадковим. Це вибірковий процес, який знищить певні види, залежно від їхніх власних особливостей і чутливості до змін середовища», — зазначає професор.