Дослідження: Під загрозою зникнення перебувають мільйон рослин та тварин

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Дослідження: Під загрозою зникнення перебувають мільйон рослин та тварин

IPBES

Міжурядова група експертів з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES) опублікувала доповідь про загрозу зникнення мільйона видів тварин і рослин через вплив людини на навколишнє середовище. З текстом можна ознайомитись на сайті IPBES.

Доповідь готували 145 авторів з 50 країн світу, які працювали над проблемою протягом трьох років. Це узагальнений підсумок 15 тисяч різних публікацій про зміни клімату, а не нове наукове дослідження. Доповідь містить оцінку змін за останні 50 років, які дають вичерпну інформацію про взаємозвʼязок між шляхами економічного розвитку людства і їх впливом на природу.

Ключовими факторами, що впливають на біорізноманіття, автори резюме доповіді називають зміни в землекористуванні, пряме використання живих організмів (наприклад, полювання), зміну клімату, забруднення навколишнього середовища і поширення інвазивних видів. У доповіді наголошується, що з 1980 року викиди парникових газів збільшилися вдвічі, в результаті чого середня температура повітря збільшилися як мінімум на 0,7 ° C.

Наразі людина змінила вигляд приблизно 75% суходолу і тим чи іншим чином вплинула на 40% акваторії Світового океану. Наприклад, до 2000 року людство знищило понад 85% боліт, що існували станом на 1700 рік. Крім того, більш ніж третину поверхні суші зараз використовують для потреб сільського господарства (12% усієї не покритої льодом суші зайнято під вирощування рослин і 25% — під випас худоби). Промислове рибальство ведеться більш ніж на 55% площі Світового океану і близько третини промислових риб за даними на 2015 рік виловлюють на нестійкому рівні, тобто надлишково.

Всього на рік людина видобуває близько 60 млрд тонн відновлюваних і невідновлюваних ресурсів, що майже в два рази більше, ніж у 1980 році.

IPBES

«Екосистеми, види, дикі популяції, місцеві сорти і породи свійських рослин і тварин скорочуються, погіршуються або зникають. Необхідна взаємопов’язана база життя на Землі стає щораз меншою і все більше зношується. Ця втрата є прямим результатом людської діяльності і є безпосередньою загрозою благополуччю людини у всіх куточках Землі», — заявив професор Йозеф Сеттеле з Німеччини.

Науковці застерігають, що з 8 млн видів рослин і тварин, включаючи 5,5 млн видів комах, мільйону загрожує вимирання, в тому числі в найближчі десятиліття. Середня чисельність місцевих видів тварин і рослин скоротилася як мінімум на 20%, переважно з 1900 року. Понад 40% видів амфібій, майже 33% коралів і більше за третину всіх морських ссавців наразі під загрозою зникнення. Також під загрозою вимирання 10% комах.

До 2016 року вже вимерло близько 20% тварин, яких використовують у домашньому господарстві. На сьогодні ще близько тисячі різновидів залишаються під загрозою зникнення.

Окремою проблемою для навколишнього середовища є пластик. Через нього рівень забруднення планети зріс у 10 разів. Щорічно в Світовий океан скидають 300—400 млн тонн різних токсичних відходів, добрив, пластику, і так далі.

Дослідники впевнені, якщо зараз будуть вжиті глобальні заходи для збереження навколишнього середовища, то негативна тенденція триватиме лише до 2050 року.