«Для мене бій за Іловайськ не закінчився». Начальник Генштабу Хомчак дав велике інтервʼю ТСН. Головні тези

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Новий начальник Генерального штабу Збройних сил Руслан Хомчак дав велике інтервʼю ТСН і УНІАН, в якому розповів про імовірний конфлікт з колишнім главою Генштабу Віктором Муженком і відносини з президентом Володимиром Зеленським, про військові плани та воєнну доктрину, а також про вихід з Іловайського котла та можливі перемовини з бойовиками «ЛДНР». theБабель наводить головні тези з розмови.

Про вступ на посаду

Хомчак розповів, що процес передачі посади ще документально триває, але закінчиться вже протягом декількох днів.

«Попередній начальник Генерального штабу щойно прибув з відрядження з-за кордону. Знаєте, як в американських фільмах: йому [Муженку] треба взяти коробку з-під паперу, все туди скласти, але не все вміщається. Сам процес передачі посади — ми зараз оформлюємо акт, де ми повинні фіксувати реальний стан, все це інформація, яка повинна бути на сьогодні, тому кілька днів цей процес буде відбуватися суто документально», — заявив він.

Новий начальник Генштабу зазначив, що роботи у нього буде «з головою».

«Роботи для будь-якого начальника Генштабу буде з головою. Чому? Тому, що це живі люди, і життя не зупиняється. Міністр зі своїм досвідом, своїми знаннями знає, що підвищують стан боєготовності, в першу чергу, люди та ставлення до людей [...]. Ставлення, бойовий дух, турбота про людей — це все взаємоповʼязано», — сказав він.

Про конфлікт з Муженком

За словами Хомчака, у нього немає ніяких конфліктів з колишнім главою Генштабу Віктором Муженком, і між ними лише службові відносини.

«У мене ніяких конфліктів ні з ким немає. Я вже два роки і три місяці працюю в Міністерстві оборони, а начальник Генштабу очолює Збройні сили. У нас нормальні службові стосунки», — сказав Хомчак.

На питання, чи привітав його Муженко з призначенням, він відповів, що вони поки не бачилися.

Про відносини з Зеленським

Хомчак розповів, що познайомився з новообраним президентом після його перемоги у другому турі виборів. За його словами, Зеленський справив на нього враження енергійної людини, яка точно знає, чого хоче. Перша зустріч «у справі» сталася ще до інавгурації 21 травня.

«Це було до інавгурації, за декілька днів ми зустрілися, і я вперше познайомився з президентом особисто. Знали ми його як людину, яка багато років точно вміла виявляти проблеми влади та гостро їх висвітлювати — це ми знали, тому що у кожного є своє враження про кожну людину», — зазначив Хомчак, додавши, що ніяких посад на тій зустрічі йому не обіцяли.

«Нічого не пропонувалося, це було просто спілкування. Було поставлено питання, якою мовою ви хочете спілкуватися. Я сказав, що мені все одно, якою мовою спілкуватися. Президент запропонував спілкуватися українською мовою, і ми спілкувалися українською, причому нормально. Те, що я чув під час виборчої кампанії, виявилося зовсім не таким. Ми говорили про життя, про Іловайськ мене розпитував президент. Він хотів про це чути, тому що є багато інсинуацій з цього приводу, багато неправдивої інформації. Я йому коротко розповів, тому що навіть якщо просто описати всю картину, треба не 5 хвилин і не 10. Потім ми поспілкувалися про те, яку посаду я займаю, ким я був. Я так розумію, це було знайомство. Мене президент вивчав. Я бачив, яким поглядом він дивиться — це був погляд не артиста, це був погляд психолога, який конкретно вивчав все», — пояснив Хомчак.

Нового президента він оцінив як розуміючу людину і зазначив, що був «приємно здивований».

«Я побачив ціпкого чоловіка, який береться, який цікавиться, не просто ставить питання задля того, щоб їх поставити», — заявив Хомчак.

Про доктрину

Начальник Генштабу сказав, що добре ставиться до воєнної доктрини, яку раніше озвучив радник Зеленського з питань безпеки і оборони Іван Апаршин. У ній, серед іншого, пропонується відокремити посаду начальника Генерального штабу від посади головнокомандуючого Збройних сил.

«Прекрасно до цього відношуся. Це не Апаршин придумав, це вже давно прийняте рішення тут, в Міноборони, у ЗСУ. Це один з процесів нашого наближення до європейського співтовариства. Це нормально. Коли я йду на посаду, я думаю про те, як я буду йти з цієї посади. Не як я буду вічно царювати, а як буду йти, з яким обличчям, чи буду я потім опускати очі перед людьми, чи не буду», — запевнив він.

Про вихід з Іловайська

Відповідаючи на питання про свою участь у Іловайській операції та її трагічному результаті, Хомчак заявив, що йому нема чого соромитися.

«Ви повинні розуміти, що про події в Іловайську я знаю більше за всіх. Не тому, що я такий розумний, а тому, що я був людиною, яка бачила це все. Я знаю, кому які завдання ставилися, хто кому доповідав, хто кому що говорив. А коли ви чуєте щось про Іловайськ від солдата, молодшого офіцера — це те, що вони бачили, вони можуть оцінити свою ділянку відповідальності. Я виконував наказ керівництва», — розповів він.

«Для мене той бій не закінчився, тому що досі невідома доля багатьох, хто зник безвісти... Це все — тягар на моїй душі. Але я ні перед ким очей не опускаю. Мабуть, головна моя проблема в тому, що я залишився живим [...]. Я мав таку ж можливість загинути, як і всі, тому мені не соромно. Я зробив усе, що я міг у тій ситуації [...]. Хоча у мене були ситуації, коли мені говорили, що всі вже кидають Іловайськ, а я говорив: ні, я на місці, тоді все — ми воюємо далі. У нас було багато пропозицій з іншого боку. Але коли мені було запропоновано вибір — залишити добровольчі батальйони, а вийти військовим з технікою, ми на таке не пішли. Залишилися всі разом. І коли потім запропонували залишити зброю і піти без зброї, теж ніхто не пішов», — продовжив він.

Хомчак розповів, що виходив з Іловайська з 14 бійцями, один з яких був поранений, вранці 31 серпня. Він звʼязався по рації з Муженком і викликав гелікоптер.

«Після виходу нас вивезли в Стару Ласпу, туди підходила перша бригада оперативного призначення Нацгвардії, вони надали допомогу пораненому, кавою і чаєм нас пригостили, тому що не їли кілька днів взагалі, а воду пили з Кальміусу... За нами прийшов гелікоптер. Ми прилетіли в 61-й госпіталь. Я там пересів в інший гелікоптер, з десантниками, через 50 хвилин був в штабі АТО в Краматорську та сидів перед керівником АТО, командувачем Нацгвардії, міністром оборони. Доповів їм всю ситуацію. Це було о 8—9 ранку 31 серпня. А на ранок 1 вересня я був в Адміністрації президента і доповідав про стан справ президенту», — заявив Хомчак.

Про Донбас і перемовини з бойовиками

Щодо перемовин з бойовиками «ЛДНР» він заявив, що проти, оскільки є військовим, а не перемовником.

«Я начальник Генерального штабу — у мене зовсім інші функції, я не парламентер. Нехай перемовники кажуть — це Міністерство закордонних справ, всі інші, тобто ті структури, які повинні вести іх. Я повинен керувати, готувати ЗСУ до всіх можливих загроз, до адекватного реагування, причому з мінімальними втратами», — пояснив Хомчак.

Також він нагадав, що ситуація на Донбасі напружена, а загроза прямого вторгнення Росії нікуди не зникла.

  • 21 травня президент Володимир Зеленський першим кадровим рішенням звільнив начальника Генерального штабу Віктора Муженка. На посаду головнокомандувача Збройних сил він призначив Руслана Хомчака.
  • Зеленський прокоментував призначення Хомчака. «Очікую, що з приходом генерала Хомчака в нашій армії щодня буде залишатися все менше радянського, але на ділі будуть впроваджуватися західні стандарти. Збройні сили України повинні стати в один рівень з провідними арміями світу», — написав він у Twitter.
  • Руслан Хомчак назвав основні завдання для армії, «які потрібно розпочати і з цієї ж хвилини виконувати».
  • Командирів ЗСУ зобовʼязали вивчити ставлення солдатів до перемовин з бойовиками «ЛДНР». Пізніше в штабі заявили, що це перекручена інформація.