Зеленський звільнив Муженка з посади начальника Генштабу. Його місце зайняв Руслан Хомчак

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Зеленський звільнив Муженка з посади начальника Генштабу. Його місце зайняв Руслан Хомчак

Кравс Євгеній / УНІАН

Президент Володимир Зеленський звільнив Віктора Муженка з посади начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України. Його посаду зайняв Руслан Хомчак. Відповідні укази опубліковані на сайті президента.

Віктор Муженко був призначений Начальником Генерального штабу — Головнокомандувачем Збройних Сил України 3 липня 2014 року, змінивши на посаді Михайла Куцина.

Хто такий Хомчак?

Руслан Хомчак — генерал-лейтенант ЗСУ, командувач Оперативного командування «Південь» і безпосередній учасник війни на сході України. З 2016 року — начальник штабу сухопутних військ ЗСУ.

Влітку 2014 року на Донбасі Хомчак обіймав посаду командуючого сектора «Б» сил АТО. Брав участь в операції з взяття Іловайська. Тоді, за даними Генеральної прокуратури, 366 осіб загинули, 429 дістали поранення різного ступеня тяжкості, близько 300 потрапили в полон.

29 серпня 2014 року українські військовики намагалися вирватися з оточення та потрапили у засідку і були змушені повернутися на вихідні позиції, зазнавши значних втрат. Російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, які йшли «гуманітарним коридором» разом із трьома полоненими російськими десантниками. 31 серпня зʼявилася інформація, що Руслану Хомчаку разом з командирами добровольчих батальйонів «Дніпро», «Івано-Франківськ» і «Миротворець», а також кількома десятками солдатів вдалося зі зброєю в руках вирватися з оточення.