Генпрокуратура: Мангер не пройшов судову психологічну експертизу у справі Гандзюк. Результати його поліграфа не є доказами

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Голова Херсонської облради Владислав Мангер не пройшов судову психологічну експертизу із застосуванням спеціального технічного засобу — компьютерного поліграфа, яку мали виконати спеціалісти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції. Про це повідомляє прес-секретар Генеральної прокуратури Андрій Лисенко у Facebook.

«Він не пройшов психологічну експертизу, а виклав у ЗМІ інформацію про проходження дослідження у Всеукраїнській асоціації поліграфологів. Це дослідження проведено за його власної ініціативи, поза межами кримінального провадження», — заявив він.

Лисенко наголосив, що матеріали поліграфа Мангера не можуть бути прийняті до уваги органом досудового розслідування, оскільки він не виконав вимоги ухвали слідчого судді та не пройшов експертизу у спеціальному експертному закладі.

Що сталося?

Голову Херсонської облради Владислава Мангера підозрюють у замовленні нанесення тілесних ушкоджень активістці Катерині Гандзюк. Раніше йому інкримінували організацію її вбивства. На своїй сторінці у Facebook 24 травня Мангер повідомив, що кілька днів тому пройшов детектор брехні. Дослідження проводила експерт-поліграфолог Всеукраїнської асоціації поліграфологів, психолог Тетяна Пономарьова. За його словами, процедура тривала понад 4 години та відповідає вимогам і стандартам американської асоціації поліграфологів і чинного законодавства України. Відповідав він тільки «так» або «ні».

  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. Справа про її вбивство перебуває на стадії розслідування.