Справа Гандзюк: голова Херсонської облради Мангер пройшов поліграф

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Голова Херсонської облради Владислав Мангер пройшов поліграф. Політика підозрюють у замовленні нанесення тілесних ушкоджень активістці Катерині Гандзюк. Раніше йому інкримінували організацію її вбивства .

«Отже, поліграф (він же детектор брехні) пройдено. Відповіді на найболючіші питання, що цікавлять громадськість, надано. Чи знав я про те, що планується напад на Катерину Гандзюк? Ні. Чи брав я будь-яку участь в цих жахливих діях? Ні. Чи знаю я, де перебуває замовник? Ні. Поліграф показав: ці та інші відповіді — правдиві. Днями я пройшов цю процедуру», — повідомив Мангер у Facebook.

За його словами, процедура тривала понад 4 години. Відповідав він тільки «так» або «ні». Дослідження проводилося відповідно до вимог і стандартів американської асоціації поліграфологів і чинного законодавства України.

«З детектором брехні я стикнувся вперше. Дуже багато залежить від неупередженості фахівця, який проводить процедуру. Проходити її в атмосфері негативу або тиску неможливо. Відповідати на одні і ті ж питання, складені певним чином і поставлені в різній послідовності, вкрай складно. Мені здалося, що там в принципі неможливо збрехати», — додав Мангер.

  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.
  • Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру 11 лютого оголосили підозру в організації вбивства. За даними слідства, Мангер скоїв злочин, «керуючись особистою неприязню, що виникла у зв’язку з активною громадською діяльністю виконувача обов’язків керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Гандзюк Катерини», яка протидіяла незаконним вирубкам лісів під прикриттям штучних підпалів й іншим незаконним діям для отримання «злочинних прибутків».
  • Сам Мангер відкидає всі звинувачення Генеральної прокуратури та називає справу проти нього політично мотивованою.
  • 24 квітня стало відомо, що Генеральна прокуратура змінила Владиславу Мангеру підозру з замовлення вбивства на замовлення тяжких тілесних ушкоджень активістці Катерині Гандзюк.
  • Також відомо, що п’ятеро підозрюваних у справі визнали свою провину та почали давати викривальні свідчення.