Юлія Тимошенко: У Зеленського є законні підстави розпустити Верховну Раду

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Нардеп, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що у президента Володимира Зеленського є законні підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради.

«Я на зустрічі навела саме правові підстави того, що розпуск Верховної Ради є абсолютно законним, і не треба пересмикувати і казати, що це політико-правове або неправове рішення. Дострокове припинення повноважень Верховної Ради є абсолютно легітимним рішенням згідно зі 106 статтею Конституції, за якою президент має право припинити повноваження Верховної Ради, зокрема якщо немає коаліції у Верховній Раді», — сказала Тимошенко після консультацій голів фракцій з Зеленським у Адміністрації президента.

Тимошенко стверджує, що коаліція у Верховній Раді припинила існувати з березня 2016 року, коли з неї вийшла фракція «Радикальної партії». Тому вже тоді було необхідно розпустити парламент.

«З 29 березня 2016 року коаліції не існувало. Парламент вже не працював у легітимній, правовій сфері», — каже лідер «Батьківщини»

Вона додала, що є щонайменше дві правові конституційні підстави припинити повноваження Ради. Друга — за статтею 102 Основного закону України. Саме на її підставі в 2007 році тодішній президент Віктор Ющенко вирішив розпустити парламент.

  • Позачергові вибори до Верховної Ради можуть відбутися 21 або 28 липня .Про це повідомили лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко та перша віце-спікер парламенту Ірина Геращенко після участі в консультаціях голів парламентських фракцій з президентом Володимиром Зеленським.
  • 20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Він склав присягу та заявив про розпуск Верховної Ради. Зеленський закликав нардепів ухвалити закони про зняття депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, затвердити Виборчий кодекс, зробити відкриті списки, а також звільнити голову СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка та міністра оборони Степана Полторака.