Екс-голова Конституційного суду Шевчук: Головний вигодонабувач захоплення КС — Порошенко

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Звільнений голова Конституційного суду Станіслав Шевчук подав позов до Окружного адмінсуду Києва. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Він хоче, щоб суд скасував постанову про його звільнення та негайно поновив на посаді.

Кореспонденту theБабеля Шевчук розповів, що його юристи готові кваліфікувати рішення КС за статтею 109 Кримінального кодексу України — дії, спрямовані на зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Головним «вигодонабувачем рейдерського захоплення КС» Шевчук називає Порошенка. Детальніше про це читайте в матеріалі theБабеля «Президент Зеленський не зможе виконати головні передвиборчі обіцянки без Конституційного суду».

Згодом про звернення до суду екс-голова КС повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовом про визнання дій КСУ щодо мого звільнення незаконними. Процес буде максимально відкритим і публічним. Я завжди відритий до суспільства і хочу, щоб суспільство було в курсі цього процесу. А оцінку діям сторін надасть суд», — написав Шевчук.

Адвокат Шевчука Андрій Федур у відеозверненні додав, що справа проста та має всі шанси на перемогу. «Це задачка для студентів другого курсу. Конституційний суд припустився елементарної помилки, приймаючі рішення, яке комусь було дуже потрібнею. Там є дуже багато людей вчених, спеціалістів з конституційного права, але там не знайшлося людини, яка могла б правильно оформити документи про вчинення особою дисциплінарного проступку», — заявив Федур.

  • 14 травня судді Конституційного суду відправили у відставку голову суду Станіслава Шевчука. Шевчука звільнили за ч. 3 ст. 21 закону про Конституційний суд (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду або виявило його невідповідність займаній посаді).
  • Звільнення Шевчука вимагали судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас й Ігор Сліденко. Вони написали лист-звернення до своїх колег і закликали підтримати звільнення Станіслава Шевчука. У листі вони публічно згадали брата голови КС і його можливий вплив на Шевчука та кадрові призначення.
  • У висновках комісії Конституційного суду з регламенту та етики йдеться, що Станіслав Шевчук незаконно призначав собі позаштатних радників і забороняв розглядати певні справи.
  • Новою головою суду обрана Наталя Шаптала. Їй 60 років, вона родом з Донецька. На посаді судді Конституційного суду перебуває з вересня 2010 року.