Нова глава Конституційного суду Шаптала голосувала за розширення повноважень Януковича та легалізацію незаконного збагачення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Нова глава Конституційного суду Шаптала голосувала за розширення повноважень Януковича та легалізацію незаконного збагачення

Twitter / Конституційний суд України

Новообрана голова Конституційного суду (КС) Наталія Шаптала в 2010 році голосувала за повернення Конституції 1996 року, яка надавала президенту-втікачу Віктору Януковичу більше повноважень для узурпації влади. Про це повідомляє The Newsroom.

Після Революції Гідності Верховна Рада рекомендувала президенту Петру Порошенку та зʼїзду суддів КС звільнити Шапталу, однак вона залишилася на посаді.

У лютому вона також голосувала за легалізацію незаконного збагачення і є одним з доповідачів у процесі щодо закону «Про очищення влади» (або закону про люстрацію), який незабаром можуть скасувати. Щодо цього закону Шаптала консультувалася і зверталася за юридичним висновком до Сергія Ківалова — екс-депутата від «Партії регіонів», який потрапляє під люстрацію.

Згідно декларації нової глави КС, за 2019 року вона заробила 181 тис. грн. У її власності перебувають житловий будинок, кілька земельних ділянок у Київській області, нежитлове приміщення в Яремчі, три квартири, а у власності її сімʼї — чотири автомобілі (два Toyota, Mazda, Volkswagen Touareg).

  • 14 травня судді Конституційного суду відправили у відставку голову суду Станіслава Шевчука. Раніше стало відомо, що Шевчука можуть зняти з посади за неодноразові дисциплінарні порушення. Постійна комісія з питань регламенту та етики знайшла підстави для його звільнення. Новою головою суду було обрано 60-річну Наталію Шапталу.
  • Пізніше Станіслав Шевчук назвав «антиконституційним переворотом» своє звільнення з посади голови суду і звинуватив в цьому Петра Порошенка.
  • У КС зазначили, що Шаптала обрана на трирічний термін. При цьому, враховуючи, що за законом суддя КС обирається лише раз і на девʼять років, термін повноважень Шаптали як судді Конституційного суду закінчується вже у вересні.