«Кривавий маршал». В Одесі «Нацкорпус» провів акцію проти перейменування проспекту на честь Жукова

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Одесі представники партії «Національний корпус» провели акцію-перформанс під назвою «Марш смерті». Таким чином націоналісти висловили протест проти перейменування проспекту Небесної сотні на честь маршала Жукова.

«Георгій Костянтинович Жуков, який отримав від солдатів прізвисько «Катафалк» і «Мʼясник» — не маршал перемоги. Жуков — маршал смерті, міфологізований за часів СРСР. Жуков не рахувався з життями солдатів і втратами та ставився до них як до видаткового матеріалу», — зазначили в «Нацкорпусі».

Активісти прийшли з портретом Жукова до приймальні депутата міськради від «Опозиційного блоку» Богдана Гіганова, хоча спочатку планували акцію біля приймальні самої партії. Гіганов заявив активістам, що вони помилилися будинком, і додав, що добре ставиться до особистості маршала.

Націоналісти облили червоною фарбою портрет Жукова та заявили, що подали звернення на імʼя міністра оборони з вимогою прибрати бюст Жукова з будівлі Оперативного командування «Південь».

«Це зла насмішка над одеситами і над українцями, що хлопці йдуть на фронт, на війну з Росією, відправляються на неї з будівлі, де висить портрет людини, яка відправляла сотні тисяч людей на смерть», — сказав активіст партії Анатолій Чумаков.

  • Повернути стару назву проспекту, який декомунізували в травні 2016 року, запропонував депутат від «Опоблоку» Микола Скорік.
  • Раніше міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підписати петицію за повернення одному з проспектів міста імені радянського маршала Георгія Жукова.
  • Через це рішення голова Інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович пригрозив Кернесу судом. Він заявив, що якщо харківська міськрада надасть проспекту Григоренка імʼя Жукова, Інститут національної памʼяті звернеться в Генпрокуратуру та вимагатиме притягнути винних до відповідальності.
  • 17 травня активісти «Національного корпусу» у Харкові принесли опудало радянського маршала Георгія Жукова під будівлю мерії.
  • У Харкові 19 травня влаштували мітинг проти повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала СРСР Георгія Жукова. На акцію прийшли також прихильники старої назви, у звʼязку з чим між мітингувальниками відбулися зіткнення.