Вʼятрович пригрозив Кернесу відповідальністю за повернення імені Жукова проспекту в Харкові. Кернес відповів, що міськрада все одно розгляне це питання

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Міський голова Харкова Геннадій Кернес відповів директору Інституту національної памʼяті Володимиру Вʼятровичу на погрозу судом через петицію про повернення імені маршала Жукова міському проспекту.

Про це він написав у Facebook.

Що сталося?

9 травня Геннадій Кернес закликав підписати петицію за повернення одному з проспектів міста імені радянського маршала Георгія Жукова.

На це 10 травня Володимир Вʼятрович пригрозив Кернесу судом. У Facebook він написав, що якщо Харківська міська рада присвоїть проспекту імʼя Жукова, то Інститут національної памʼяті звернеться до Генпрокуратури та вимагатиме притягнути винних до відповідальності.

На це Геннадій Кернес відповів, що «діє в межах законодавства». За його словами, Харківська міська рада розгляне питання про перейменування найближчим часом.

«Проводячи декомунізацію, харківʼян не питали, ламали через коліно Раду, на місцях «старалися» ОДА. Памʼять людей, пане Вʼятровичу, ви здивуєтеся, може відрізнятися від вашої. І, як показали останні вибори, люди вміють наполягти на своєму», — написав Кернес.

Що це за проспект?

Зараз проспект має імʼя генерала Петра Григоренка — українця, радянського військового та правозахисника. Харківська ОДА перейменувала його в 2016 році на виконання закону «про декомунізацію».

  • У 2015 році Верховна Рада ухвалила закон, який визначає комуністичний та націонал-соціалістичний (нацистський) режими злочинними. Закон забороняє частину символіки: пам’ятники, зображення, гасла й цитати радянських керівників, назви міст, вулиць та підприємств, пов’язані з ними.
  • Зображення Леніна можуть залишатись лише в музеях та приватних колекціях. Заборона не поширюється на пʼятикутну зірку, комуністичну символіку на кладовищах, у музеях та на колекціонування такої символіки.