Мер Харкова закликає підписати петицію за повернення імені радянського маршала Жукова одному з проспектів міста

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підписати петицію за повернення одному з проспектів міста імені радянського маршала Георгія Жукова.

Про це він написав у Facebook.

Зараз проспект носить імʼя генерала Петра Григоренка — українця, радянського військового та правозахисника.

«Обидва — гідні увічнення. Але запитайте тих небагатьох ветеранів — кого вони називали маршалом Перемоги? І, звичайно ж, його [Жукова] заслуги в розгромі фашизму — переоцінити неможливо», — написав Кернес.

Петиція зареєстрована 5 травня та зібрала вже понад 3 тисячі підписів. Її автор — Клименко Ігор Сергійович — вимагає також назвати іменем Жукова одну зі станцій метро в Харкові.

  • 17 травня 2016 року Харківська ОДА на виконання закону «про декомунізацію» перейменувала проспект Маршала Жукова на проспект Петра Григоренка.
  • У 2015 році Верховна Рада ухвалила закон, який визначає комуністичний та націонал-соціалістичний (нацистський) режими злочинними. Закон забороняє частину символіки: пам’ятники, зображення, гасла й цитати радянських керівників, назви міст, вулиць та підприємств, пов’язані з ними.
  • Зображення Леніна можуть залишатись лише у музеях та приватних колекціях. Заборона не поширюється на пʼятикутну зірку, комуністичну символіку на кладовищах, у музеях та на колекціонування такої символіки.