У Харкові сталися сутички на акції проти повернення проспекту імені Жукова

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Харкові сталися сутички на акції проти повернення проспекту імені Жукова

Марієнко Андрій / УНІАН

У Харкові 19 травня влаштували мітинг проти повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала СРСР Георгія Жукова. На акцію прийшли й прихильники старої назви, у звʼязку з чим між ними сталися сутички, повідомляє «Громадське» .

Акція під назвою «Ні м’яснику Жукову на мапі України» відбулася біля пам’ятника маршалу СРСР. У ній взяли участь близько 200 харків’ян. Цей мітинг приурочили до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Учасники акції принесли із собою цеглини, аби покласти їх біля постамента пам’ятника. Вони пояснили, що цегла символізує загиблих у боях Другої світової війни під командуванням Жукова.

На акції харків’яни тримали в руках безліч плакатів з малюнками маршала Жукова в образі «м’ясника», з написами «Маршалу смерті місце на кладовищі історії» та іншими. Учасники мітингу заявили, що виступають за демонтаж пам’ятника, але наголосили, що це треба робити на законних підставах.

  • Раніше міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підписати петицію за повернення одному з проспектів міста імені радянського маршала Георгія Жукова.
  • Через це рішення голова Інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович пригрозив Кернесу судом. Він заявив, що якщо харківська міськрада надасть проспекту Григоренка імʼя Жукова, Інститут національної памʼяті звернеться в Генпрокуратуру і вимагатиме притягнути винних до відповідальності.