Епіфаній заявив, що на найближчому засіданні синоду розглянуть конфлікт у церкві

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

24 травня відбудеться засідання Священного синоду. На ньому мають обговорювати конфлікт у церкві. Про це в інтервʼю ВВС News Україна розповів предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

«Загалом на Священному синоді буде обговорюватися загальний стан справ у нашій церкві та, можливо, буде дана оцінка тим діям, які до цього часу були звершені. На Священному синоді будуть розглядатися різні питання і будуть винесені певні рішення, які стосуються нашої єдності. Бо я як предстоятель і Священний синод покликані все робити задля того, щоб у церкві панували єдність і мир. Ми не будемо нічого робити з того, що руйнує нашу єдність», — зазначив Епіфаній.

Він також додав, що на синоді не планують розглядати зміни до статуту або відправку Філарета на покій, про що заявляв сам патріарх.

«Я як предстоятель захищав патріарха Філарета. І завдяки моїй позиції йому залишили місто Київ і все те, чим він керує зараз. Велися певні дискусії серед архієреїв, які були присутні на Священному синоді, щодо його статусу. А саме пропонували, щоб він керував парафіями в Київській області, а не в столиці», — сказав Епіфаній.

На питання журналіста, чи можуть у Філарета «забрати» Київську кафедру чи Володимирський собор, Епіфаній порекомендував «не слухати плітки».

«Ніхто не намагається нічого «відібрати». Під час засідання Священного синоду це була моя чітка позиція: ми не просто залишаємо патріарху Володимирський собор і резиденцію на Пушкінській, а й залишаємо керування парафіями міста Києва. Розмови про те, що щось буде відбиратися, не відповідають дійсності», — наголосив Епіфаній.

  • Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що глава Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній, який був обраний предстоятелем 15 грудня 2018 року на Обʼєднавчому соборі, за 4—5 місяців жодного разу не провів спільної служби та рідко з ним спілкується.
  • Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що спілкується з патріархом Філаретом і прислухається до його порад, але не буде виконувати всі його вимоги. У своїх рішеннях він покладається на Священний синод і не може одноосібно ухвалювати рішення.
  • Православна церква України (ПЦУ) розʼяснила, чому Київського патріархату (УПЦ КП) більше немає, нагадавши, що він увійшов до складу ПЦУ на Обʼєднавчому соборі.