«Не готовий виконувати ультиматуми». Митрополит Епіфаній відповів на звинувачення патріарха Філарета

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що спілкується з патріархом Філаретом і прислухається до його порад, але не буде виконувати всі його вимоги. У своїх рішеннях він покладається на Священний синод і не може одноосібно ухвалювати рішення. Про це глава ПЦУ сказав у інтерв’ю ВВС News Україна .

«Предстоятель покладається на Священний синод, архієреїв, вивчає їхні думки та приймає рішення, але не має права одноосібно змінювати положення статуту і Томосу, які були прийняті Вселенським патріархом і собором 15 грудня. […] Загалом я не ігнорував його [Філарета] думку, я часто з ним спілкувався та спілкуюсь. Але потрібно зрозуміти формат спілкування. Потрібно зрозуміти відмінність між порадами й ультиматумами. Спілкуючись з почесним патріархом Філаретом, я неодноразово на цьому наголошував — я готовий прислухатися до його порад», — сказав він.

Митрополит Епіфаній підкреслив, що «не готовий виконувати певні ультиматуми, бо є законно обраним на Обʼєднавчому соборі» предстоятелем. Він також наголосив, що розколу в ПЦУ немає.

«Протягом останніх днів лунало багато заяв, але в ПЦУ немає розколу. Ми поважаємо святійшого патріарха Філарета, який багато зробив, щоб українська церква стала автокефальною. Але думки окремих архієреїв не демонструють позицію всієї церкви.[…] Тому я прислухався, я спілкувався, але весь цей час певною мірою було навіть деяке приниження мене як предстоятеля церкви через тиск і вимоги, несумісні зі статутом і Томосом. Але, попри все це, я заради миру та єдності робив і надалі робитиму усе залежне від мене, щоб в нас все було добре», — сказав митрополит Епіфаній.

  • Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що глава Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній, який був обраний предстоятелем 15 грудня 2018 року на Обʼєднавчому соборі, за 4—5 місяців жодного разу не провів спільної служби та рідко з ним спілкується.
  • Пізніше патріарх Філарет звернувся до парафіян і розповів про ситуацію навколо обʼєднаної Православної церкви України. У своїй заяві він зазначив, що УПЦ Київського патріархату продовжує існувати, та пояснив, чому не погоджується на назву ПЦУ. Патріарх також стверджує, що в ПЦУ відбулися розділення та двовладдя.
  • Патріарх Філарет звинуватив президента Петра Порошенка та предстоятеля ПЦУ Епіфанія в невиконанні домовленостей, нібито досягнутих під час Обʼєднавчого собору та ліквідації Київського патріархату. За словами Філарета, він мав продовжувати керувати церквою після обрання Епіфанія головою ПЦУ.