Філарет: Розкол виник, бо Порошенко та предстоятель ПЦУ Епіфаній не виконали домовленостей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Філарет: Розкол виник, бо Порошенко та предстоятель ПЦУ Епіфаній не виконали домовленостей

Facebook / Петро Порошенко

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет звинуватив президента Петра Порошенка та предстоятеля ПЦУ Епіфанія у невиконанні домовленностей. Про це йдеться у зверненні Філарета до прихожан на сайті Київської патріархії ПЦУ.

«Порошенко відступив від обіцяних домовленостей і фактично дав згоду на ліквідацію Київського Патріархату», — заявив Філарет.

Крім того, патріарх розкрив домовленності, згідно з якими предстоятелем буде митрополит Епіфаній, але керувати церквою в Україні продовжуватиме Філарет. «Предстоятель буде представляти Церкву у православному світі, тому що УПЦ отримує статус митрополії, а також він буде допомагати Патріарху в керуванні Церквою, але керівництво Церквою залишається за Патріархом. Ця домовленість порушена і не виконується на ділі. Тому в церкві виникло розділення», — підкреслив Філарет.

Філарет заявляє, що Епіфаній відмовився від співпраці з ним. «На словах перед духовенством і перед журналістами говорить про єдність і співпрацю, а робить все протилежне. Лякає відкликанням Томосу, а на ділі робить усе, щоб це сталося», — заявляє патріарх.

Також патріарх закликав Епіфанія, щоб уникнути розколу, займатися винятково зовнішнім представництвом УПЦ, у той час як сам Філарет відповідатиме за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем.