Патріарх Філарет допускає розкол у Православній церкві України і повернення Київського патріархату

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що глава Православної церви України (ПЦУ) Епіфаній, якого було обрано предстоятелем 15 грудня 2018 року на Обʼєднавчому соборі, за 4—5 місяців жодного разу не провів разом спільної служби і рідко з ним спілкується. За словами патріарха Філарета, з моменту створення ПЦУ вони спілкувались 4—5 разів. Про це він сказав у інтерв’ю програмі ТСН.

«Через те, що немає спілкування — а воно повинно бути — церква розділилася, тому зараз моє завдання як патріарха зберегти Київський патріархат, українську церкву», — каже Філарет.

Як ідеться у сюжеті, Філарет забрав у Епіфанія контроль над фінансами і вже говорить про розділення в церкві. Круглий стіл на першому Синоді ПЦУ з’явився лише тому, що Філарет не захотів сидіти як звичайний єпископ церкви, збоку.

Він переконує, що може самостійно скликати собор. Проте керівник департаменту у справах релігій Андрій Юраш каже, що це неможливо: «Згідно зі статутом церкви, його має право скликати тільки предстоятель церкви разом з річним постійним синодом церкви».

Для розуміння, зміна статуту — це автоматична втрата легітимності Томосу, який видавався митрополії, а не патріархату.

«Юридичний механізм повернення Київського патріархату є. Його не треба повертати. Він існує. Якщо є патріарх, значить, є патріархат. Є Київська патріархія. І тому повертати патріархат не потрібно. І ми його і далі будемо повертати. І буде патріархат. І при чому не тільки буде не визнаний. Настане час, коли буде визнаний. Впевнений стопроцентово», — зазначив Філарет.

Крім того, він допускає розділення церкви, після чого буде створено «єдину церкву — Київський патріархат».

«Допускаю. Але ми створимо єдину церкву і Київський патріархат. Обов’язково», — відповів почесний патріарх Філарет на питання, чи допускає він поділ ПЦУ.

  • Почесний патріарх Православної церкви України Філарет збирає архієпископів для «братньої бесіди» 14 травня, при цьому предстоятель ПЦУ Епіфаній запрошення на цю зустріч не отримав.
  • 15 грудня 2018 року на Обʼєднавчому соборі Україна отримала Єдину помісну незалежну церкву. Її предстоятелем став представник УПЦ Київського патріархату Епіфаній. На роль предстоятеля від УПЦ КП також було висунуто митрополита Луцького і Волинського Михаїла. Від УПЦ МП кандидатом був митрополит Вінницький і Барський Симеон. УАПЦ не висунула кандидатів — її глава митрополит Макарій взяв самовідвід.
  • УПЦ Московського патріархату майже повним складом собор проігнорувала. Участь у ньому взяли тільки два її митрополити: Вінницький і Барський Симеон та Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). За це УПЦ МП позбавила обох сану, а нову церкву назвала розкольницькою.
  • 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія в Стамбулі. 7 січня Томос про автокефалію представили у Софії Київській.