Філарет не визнає розпуск Київського патріархату і збирає єпископів на «братню бесіду». Що відбувається?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет збирає архієпископів для «братньої бесіди» 14 травня, при цьому предстоятель ПЦУ Епіфаній запрошення на цю зустріч не отримав. Про це у інтервʼю LB.ua повідомив сам Епіфаній.

«Ні. Я такого запрошення не отримував, хоча бачив його — до мене зверталися архієреї з питаннями щодо нього», — розповів Епіфаній. Він відзначив, що в цей день шанується памʼять святого Макарія, якого вважають неофіційним покровителем Київського патріархату.

Пізніше на власній сторінці у Facebook Філарет публічно все ж таки запросив Епіфанія на цю зустріч. «Оскільки своїм незадоволенням Ви висловили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української Православної Церкви сщмч. Макарія, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія у кафедральному патріаршому соборі», — написав Філарет.

Крім того, він пояснив, що не запрошував Епіфанія, бо той протягом пʼяти місяців не звершував з Філаретом літургію. «У мене виникла думка, може вона помилкова, що Ви вважаєте приниженням для себе служити з Патріархом Філаретом?», — додав патріарх.

Про що йдеться?

Філарет на бланку УПЦ Київського патріархату розсилає архиєреям запрошення на літургію на честь св. Макарія 14 травня у Володимирському соборі. При цьому предстоятель ПЦУ Епіфаній нагадав, що Філарет власноруч підписав 15 грудня 2018 року постанову про розпуск УПЦ КП та її входження до ПЦУ, що було однією з головних передумов отримання Томосу.

Фото з сайту LB.ua

Чого хоче Філарет?

Колишній очільник УПЦ КП у коментарі ТСН прямо заявив, що Київський патріархат не ліквідований. «Ліквідувати його може той, хто створив», — підкреслив Філарет.

За даними ЗМІ, головна претензія Філарета — до статуту ПЦУ, який він вважає не «українським», а «грецьким». Для цього Філарет ніби то планує влітку скликати Помісний собор ПЦУ, щоб повернути її статут до «лекал УПЦ КП». Проте в коментарі LB.ua Епіфаній спростував цю інформацію.

«Справді, лунають думки про те, що буде скликаний Собор для зміни Статуту, – але це не відповідає дійсності, оскільки право скликати Собор мають Предстоятель, Священний синод чи Архієрейський собор. Змінити статут має право тільки Помісний собор», — сказав глава ПЦУ. Митрополит додав, що наразі не бачить потреби скликати Собор, і підкреслив, що юридичного механізму скликання Собору без згоди предстоятеля немає.

Що тепер?

Епіфаній відзначив, що запрошення на цю зустріч було розіслано не всім архієреям, але більшість єпископів Київського патріархату його отримали. Сам предстоятель ПЦУ 14 травня планує відвідати Донбас для зустрічі з українськими військовими.