У Стамбулі підписали Томос про автокефалію Української церкви. Як це було?

Дата:
У Стамбулі підписали Томос про автокефалію Української церкви. Як це було?

Ahmet Bolat / Anadolu Agency / Getty Images

У суботу, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія в Стамбулі.

Підписанню передував молебень. В урочистостях взяли участь предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, а також президент Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, члени Кабінету Міністрів і парламенту.

Процедура надання Томосу продовжиться завтра, 6 січня. У патріаршому соборі Вселенський патріарх Варфоломій відслужить літургію разом з митрополитом Епіфанієм. По її завершенні предстоятелю ПЦУ урочисто вручать Томос, також запланована церемонія освячення води в затоці «Золотий ріг».

theБабель вів текстову онлайн-трансляцію історичної події.

17:56. Крім цього, спікер розповів що до Православної церкви України приєдналися більше 40 парафій Української православної церкви Московського патріархату. Парубій нагадав, що в січні запропонує Раді законопроект, який має врегулювати перехід парафій до ПЦУ.

17:28. Патріарх Варфоломій у розмові з Андрієм Парубієм підтвердив намір приїхати до України. Спікер парламенту додав, що візит має відбутися «найближчим часом».

17:08. Святкове богослужіння на честь отримання Томосу екзарх Вселенського патріарху відслужить 7 січня у Андріївській церкві. Тим часом, працівники МВС та ДСНС вже перевірили понад 8 тис. церковних споруд на наявність вибухівки та відповідність нормам пожежної безпеки.

16:52. «Ціла епоха. Українська епоха. Стародавня коляда сьогодні набула нового змісту. Отримання Томосу напередодні Різдва — особливо символічне. Нова радість стала», — написав спікер Верховної Ради Андрій Парубій під враженням від колядки у храмі Св. Георгія у Стамбулі.

16:34. В УПЦ Московського патріархату підписання Томосу назвали «великою спокусою для людей». А також повторили звинувачення РПЦ проти патріарха Варфоломія у розкольництві.

16:00. «Сьогодні ми перевернули одну зі сторінок нашої внутрішньої національної інтеграції», — заявив екс-президент Віктор Ющенко в ефірі телеканалу «Прямий», коментуючи підписання Томосу.

15:40. «Відчуваю втому навіть більше, ніж радість. Мати мрію, прагнути до неї — це більша радість, ніж досягти її. Тим більше, нічого не закінчилося, у нас дуже багато роботи», — розповів про підписання Томосу спікер УПЦ КП Евстратій (Зоря).

14:55. Порошенко опублікував декілька фотографій Томосу та процесу його підписання. Крім цього, український лідер нагородив Варфоломія орденом «За заслуги» І ступеня.

Twitter / Петро Порошенко

Twitter / Петро Порошенко

Twitter / Петро Порошенко

14:36. Лідер «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук вважає Томос «історичною подією, яка матиме далекосяжні наслідки для всіх українців»

14:15. «Ми повертаємося до свободи», — відреагував на підписання Томосу міністр закордонних справ Павло Клімкін.

13:55. В Інтернеті вже зʼявився текст Томосу, перекладений українською мовою. В ньому, зокрема, утверджується створення нової помісної церкви в Україні. Фотокопію оприлюднив посол України в Туреччині Андрій Сібіга.

13:30. Зʼявилася реакція Російської православної церкви. Прес-секретар патріарха Кирила священик Олександр Волков вважає, що Варфоломій «відірвав себе від православʼя». Глава прес-служби РПЦ Володимир Легойда назвав Томос «простим папером, що не має канонічної сили».

13:13. Після виступів у храмі Святого Георгія залунала українська колядка «Нова радість стала». Після цього урочиста церемонія завершилася.

13:12. Порошенко запросив патріарха Варфоломія відвідати Україну.

13:10. «Війна в імʼя релігії — це війна проти релігії» — процитував Варфоломія у своєму виступі Порошенко. Він подякував українцям, владі та Вселенському патріарху за наближення Томосу. Президент назвав сьогоднішній день «історичним», якого українці прагнули понад тисячу років.

12:58. Предстоятель ПЦУ Епіфаній подякував патріарху Варфоломію та відзначив роль і главенство Константинопольскої церкви серед усіх православних церков. Також Епіфаній особливо підкреслив роль Петра Порошенка у здобутті автокефалії.

12:49. Вселенський патріарх привітав присутніх з підписанням та подякував усім, хто долучився до автокефалії ПЦУ. Варфоломій знову наголосив на праві українців мати власну церкву та оголосив про її повернення у лоно Матері-церкви.

12:38. Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України.

12:30. Політолог Тарас Березовець показав стіл, на якому патріарх Варфоломій підпише Томос про автокефалію ПЦУ.

12:18. Богослужіння у храмі Св. Георгія триває. Його проводять Варфоломій разом з митрополитом Епіфанієм.

RFE / RL

12:13. До Патріаршого собору Св. Георгія повернулися митрополит Епіфаній та Петро Порошенко. Разом з ними прийшов Вселенський патріарх Варфоломій.

12:00. Поки в Стамбулі очікують на підписання Томосу, саму назву документа визнали «словом року» за версією словника сучасної української мови і сленгу «Мислова». На думку укладачів словника, це символ створення єдиної помісної церкви в Україні і подальшого відходу від ідеологічного впливу Москви.

11:47. Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що парламенту запропонують законопроект, який має врегулювати процес переходу парафій УПЦ МП до Православної церкви України. «Очікую, що це відбудеться у січні», — сказав Парубій в ефірі телеканалу «Прямий».

11:39. Молебень у храмі Святого Георгія завершився. Учасники молебня спілкуються, українські можновладці роздають коментарі.

11:30. Разом з президентом на Фанар приїхала і його родина.

Twitter / VasilichK

Twitter / VasilichK

Twitter / VasilichK

11:12. До Патріаршого собору Св. Георгія у Стамбулі прибув предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та українська делегація на чолі з Петром Порошенком. Розпочався молебень, після якого мають підписати Томос.

11:02. Порошенко вже провів зустріч з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом у Стамбулі.

10:55. Першу літургію після отримання Томосу відслужать у Ставропігії — Андріївській церкві 7 січня. Богослужіння очолить екзарх Вселенського патріарха архієпископ Іларіон, повідомляє Інтерфакс-Україна.

10:25. «Відкривається нова ера в історії світового православ’я», — написав у Facebook президент Петро Порошенко, який вже вирушив до Стамбула на церемонію підписання Томосу.

10:00. Напередодні підписання підготовлений на тонкому пергаменті Томос привезли до резиденції Вселенського патріарха в Константинополі (Стамбул). Цей важливий для України документ написав вручну відомий іконописець і каліграф, ієромонах Лука з монастиря Ксенофонт на горі Афон.

08:00. Спікер Андрій Парубій у Тwitter повідомив, що українська делегація прибула до Стамбула, і опублікував фото. На знімку поруч з головою Верховної Ради — третій президент України Віктор Ющенко, глава Православної церкви України митрополит Епіфаній, керівник Чернігівської єпархії ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря, віце-премʼєр Геннадій Зубко.