Митрополит Драбинко: Жодних домовленостей про управління Філаретом церквою після отримання Томосу не було

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

На Обʼєднавчому соборі 15 грудня 2018 року не було домовленостей про те, що почесний патріарх Православної церкви України Філарет буде керувати нею після отримання Томосу про автокефалію. Про це у Facebook написав митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко).

«У своєму зверненні митрополит Філарет посилається на домовленості, які, як він стверджує, гарантували йому участь в управлінні Православною церквою України після отримання Томосу про автокефалію, припускаючи, що митрополит Епіфаній зречеться більшої частини своїх повноважень на користь «почесного патріарха». Проте Обʼєднавчий собор, який працював 15 грудня 2018 року, як відомо, не приймав ніяких подібних рішень. Ні митрополит Філарет, ні митрополит Епіфаній, ні президент Петро Порошенко не повідомляли Собору про подібні домовленості», — написав митрополит.

На його думку, якщо б такі домовленості існували, вони вступали б в очевидне протиріччя з нормами статуту ПЦУ, і тому «не можуть мати ніякої канонічної сили».

Крім того, Драбинко зазначив, що, називаючи Філарета «почесним патріархом», Епіфаній та інші ієрархи прагнули «вшанувати свого вчителя і психологічно полегшити для нього відхід від персонального керівництва Церквою», а використання такого титулу не передбачає надання «почесному патріарху» ніяких владних прерогатив.

Драбинко вважає, що Філарет прагне переглянути рішення Обʼєднавчого собору, відновити Київський патріархат і знову очолити церкву. «Однак результатом таких дій може стати якщо не відклик Томосу, то призупинення його дії до моменту подолання канонічної кризи в Православній церкві України», — нагадав митрополит.

Він також розкритикував бажання Філарета переглянути зафіксовані в Томосі положення, а саме — зберегти за ПЦУ юрисдикцію над парафіями в українській діаспорі та відмовитися від ротаційної моделі Священного синоду.

Драбинко висловив підтримку митрополиту Епіфанію і закликав Філарета публічно заявити, чи є він ієрархом ПЦУ, а також чи визнає силу рішень Обʼєднавчого собору та статуту ПЦУ, повноваження Епіфанія та силу органів управління ПЦУ.