«Зеленський оточений людьми, які протидіють Трампу». Адвокат Джуліані дав інтервʼю журналісту «Інтера» про «українську змову» проти президента США. Головні тези

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Спеціальний кореспондент програми «Подробиці» телеканалу «Інтер» у США Дмитро Анопченко взяв інтервʼю у Рудольфа Джуліані — особистого адвоката американського президента Дональда Трампа. У бесіді з журналістом той пояснив, чому скасував поїздку в Україну, заявивши, що в оточенні новообраного президента Володимира Зеленського є «вороги Трампа», звʼязав відставку посла США в Україні Марі Йованович з «українською змовою» під час передвиборчої кампанії в 2016 році і подякував Арсену Авакову за роботу на посаді міністра внутрішніх справ України.

Інтервʼю анонсовано у вечірньому випуску новин на телеканалі «Інтер». Суть розмови з Джуліані вдень 15 травня Анопченко опублікував на своїй сторінці у Facebook. theБабель призводить головні тези з бесіди.

Про оточення Зеленського

Обраний президент оточений людьми, у яких є історія нечесного ставлення до президента США, зокремайдеться про події 2016 року. Один з них помічений у тому, що незаконно сприяв і допомагав передвиборчій кампанії опонентки президента Трампа Гілларі Клінтон. І ці люди — серед ключових радників. І коли я це виявив — сказав про це відкрито. Щоб тут, в Сполучених Штатах, розуміли ситуацію в Україні.

І обраний президент Зеленський зараз перебуває в руках людей, які серйозним чином виступали проти президента Трампа. [...] Це вони, ймовірно, налаштовані створювати проблеми для президента. Було б до кінця правильним, якщо обраний президент організує розслідування з приводу [...] змови.

Є дуже серйозні докази змови між Національним комітетом Демократичної партії, американським посольством і деякими українцями, які фабрикували так звану «правду» про кандидата Трампа та його передвиборчу кампанію.

Він оточений людьми, які, з моєї точки зору – як президентського юриста, дуже сильно особисто, навіть не політично, а саме особисто протидіють президенту Трампу. [...] Є деякі інші люди, які оточують обраного президента та мають не найкращі наміри. Я кажу про тих, хто повʼязаний з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

Про участь посольства США в Україні у змові

Частиною проблеми, яку створили для нас тут, у США, була посол [Марі Йованович], яку зараз усунули. І вона була частиною всіх цих зусиль проти президента Трампа. Приблизно рік тому один з конгресменів розповів, що вона запевняє українських чиновників у тому, що, мовляв, президента Трампа чекає імпічмент. І це — брехня. Президент визнаний повністю невинним. Жодних звʼязків з росіянами, жодних доказів, що щось взагалі було. Жодних доказів перешкоджання правосуддю. І зараз настав час розслідувати дії демократів — а яким чином вони все це створили? І вона була, що називається, «на тому боці». Були випадки надання недостовірної інформації українській владі. Така протидія політиці президента Трампа!

Про відносини України зі США

Я не кажу від імені влади. Те, що я кажу, не є позицією уряду США. Скажу лише, що у Сполучених Штатах існує серйозна підтримка України, Україна має дуже потужні відносини зі Сполученими Штатами. Я був одним з тих політиків, а тепер вже у статусі звичайного громадянина, хто найбільше підтримує Україну. Серед тих її друзів, яким був Джон Маккейн. І тому я дуже засмучений тим, які люди зараз перебувають в орбіті новообраного президента.

Попередня адміністрація, безумовно, продемонструвала багато позитивного у виведенні країни з глибокої кризи, викликаної правлінням президента Януковича. Приміром, я хочу подякувати міністру Авакову за його чесну позицію і розуміння цього складного моменту в історії країни. Що стосується президента [мова про Порошенка], то він зіткнувся з парадоксом падіння популярності — за рахунок безперервної війни й економічної кризи, нескінченних корупційних скандалів і брудної боротьби олігархічних кланів. Це важкі уроки демократичних перетворень на шляху реформ, обраних народом України.

  • 9 травня американське видання The New York Times повідомило, що адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані має намір відвідати Київ і зустрітися з обраним президентом Володимиром Зеленським. Мета зустрічі — переконати нового українського лідера продовжувати займатися розслідуваннями, які, як він сподівався, принесуть користь Трампу. Однак згодом Джуліані скасував поїздку.
  • Крім того, Джуліані назвав імʼя людини, яка була викрита на допомозі демократам під час президентських виборів у 2016 році. Ним, за його даними, є нардеп Сергій Лещенко. Після цього Лещенко заявив, що адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані став мішенню для маніпуляцій з боку генерального прокурора Юрія Луценка. Нардеп вважає, що генпрокурор Луценко почав застосовувати всі важелі тиску на нового президента, щоб залишитися на посаді.
  • Сам Володимир Зеленський дізнався із засобів масової інформації про плани Джуліані приїхати в Україну.