Нардеп Лещенко про адвоката Трампа: Генпрокурор Луценко почав застосовувати всі важелі тиску на нового президента, щоб залишитися на посаді

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Депутат Верховної Ради Сергій Лещенко заявив, що генеральний Юрій Луценко вибудував історію навколо екс-міністра екології Миколи Злочевського та колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, щоб зберегти за собою посаду глави ГПУ при новообраному президенті Володимирі Зеленському. Про це він заявив журналістам після засідання Окружного адміністративного суду Києва, пише «Інтерфакс-Україна» .

«Луценко почав застосовувати всі важелі тиску на нового президента, щоб він не вносив подання на звільнення Луценка, щоб його не примушували йти, щоб він залишився і тримав ситуацію під контролем», — сказав парламентарій.

За твердженням нардепа, у цю схему був залучений особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані.

«Можу припустити, що план Луценка простий. Закрутивши всю цю історію навколо Байдена, Злочевського, а тут іще з’ясовується, що [екс-держсекретар США Джон] Керрі фігурує з його прийомним сином, для того щоб показати, що, виявляється, в Україні є людина, яка допомагає нинішній американській владі виявити американських корупціонерів», — сказав Лещенко.

Нардеп також стверджує, що чорна бухгалтерія «Партії регіонів», в якій фігурує колишній глава передвиборчого штабу Трампа Пол Манафорт, є справжнім документом.

«Він є частиною доказів корупції в українській політиці. На жаль, генпрокурор постійно транслює неправду і таким чином заробляє собі бали, сподіваючись залишитися на посаді», — пояснив Лещенко.

Про що йде мова?

За словами Лещенка, Україну намагаються втягнути «як розмінну монету... в баталії, які наразі відбуваються в американській політиці між демократами та республіканцями».

«Зокрема, було підготовлено доповідну записку, яку передавали Джуліані, про те, що вони встановили безліч фактів стосовно отримання Байденом якихось матеріальних вигод, якихось змов з українськими політиками», — сказав Лещенко.

За його словами, ця доповідна записка через неофіційні канали з оточення Луценка йшла до Джуліані.

У самій доповідній записці йдеться, як заявляє депутат, про те, що в березні 2014 року через лобістські канали нібито вже екс-міністр Злочевський запропонував держсекретареві США Джону Керрі і віце-президенту Байдену розподілити прибуток в компанії Burisma. Гроші нібито платили синові Байдена та близькому другу прийомного сина Керрі. Згідно з текстом цієї доповідної записки, за гарантії від української влади Байден запропонував, «що він спробує бути посередником між українською владою і новим президентом Америки».

Також у доповідній записці стверджується, що під час останнього візиту в Київ у січні 2017 року Байден спробував отримати гарантії від української влади про те, що немає жодних претензій до компанії Burisma.

Лещенко вважає, що правдивість фактів, викладених у доповідній записці, сумнівна, а Луценко «втягнув Україну в брудну гру».

«Генпрокурор за допомогою своїх друзів, контактів, посередників вийшов на Джуліані, й таку логіку вони побудували. З точки зору банальної політичної логіки це видається не надто правдивою версією, але вона підготовлена й заряджена, і вона є частиною сценарію, який Луценко запропонував приватному адвокату президента Трампа», — підкреслив депутат.

  • Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані скасував анонсований візит в Україну для зустрічі з обраним президентом Володимиром Зеленським. Крім того, Джуліані назвав імʼя людини, яка була викрита на допомозі демократам під час президентських виборів у 2016 році. Нею виявився Сергій Лещенко.
  • Після цього Лещенко заявив, що адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані став мішенню для маніпуляцій з боку генерального прокурора Юрія Луценка.