NYT: Ізраїльська фірма повʼязана з програмним забезпеченням, що стежить за приватним листуванням у WhatsApp

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Ізраїльську фірму запідозрили в розробці програмного забезпечення, за допомоги якого можна отримати доступ до приватного листування в месенджері WhatsApp як на iOS, так і на Android.

Як пише The New York Times, програму використовують для стеження для активістами, правозахисниками та журналістами.

Фахівці з WhatsApp виявили шпигунське програмне забезпечення, яке втручалося в роботу месенджера. Компанія повідомила, що виправила проблему, і просить усіх користувачів якомога швидше завантажити оновлення.

Шпигунське програмне забезпечення, зокрема, використовували для стеження за листуванням лондонського адвоката, який працював над справою про злам телефону саудівського дисидента в Канаді Омара Абдулазіза. Також жертвами стали громадянин Катару та група мексиканських активістів і журналістів, заявили в WhatsApp. У компанії підозрюють, що жертв стеження може бути більше.

  • Засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг заявив, що пропозиція розділити його компанії не вирішить проблем, що стоять перед компанією. Він виступив проти позбавлення Facebook контролю над WhatsApp та Instagram.
  • Месенджер WhatsApp, що належить Facebook Inc., запустив в Індії «гарячу лінію» для боротьби з фейковими новинами. Користувачі зможуть перевірити правдивість повідомлень.