Вночі: Порошенко звільнив заступника голови АП Філатова, Цукерберг виступив проти дроблення Facebook, а в Албанії офіс премʼєра закидали бензиновими бомбами

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Вночі: Порошенко звільнив заступника голови АП Філатова, Цукерберг виступив проти дроблення Facebook, а в Албанії офіс премʼєра закидали бензиновими бомбами

Марків Михайло / УНІАН

Адміністрацію президента залишив Олексій Філатов: указ президента

Чинний президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення заступника глави його адміністрації Олексія Філатова. Документ опублікований на сайті президента.

«Звільнити Філатова Олексія Валерійовича з посади заступника глави Адміністрації президента України», — йдеться в тексті.

Документ був підписаний 11 травня.

Зазначимо, що Філатов є фігурантом справи олігарха-утікача Сергія Курченка. 22 квітня Генеральна прокуратура викликала на допит екс-главу Адміністрації президента Бориса Ложкіна, колишню главу Нацбанку Валерію Гонтареву і екс-заступника глави Адміністрації президента Олексія Філатова.

Цукерберг проти позбавлення Facebook контролю над WhatsApp та Instagram

Засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг заявив, що пропозиція розділити його компанії не вирішить проблем, що стоять перед компанією. Про це повідомляє TechCrunch.

«Прочитавши колонку співзасновника Facebook Кріса Хʼюза, я подумав, що його пропозиція не допоможе вирішити проблеми. Я думаю, ті, хто піклується про демократію і вибори, раді мати компанію, яка, як ми, може вкладати мільярди доларів на рік... у створення найсучасніших інструментів для боротьби з втручанням у вибори», — зазначив він.

Крім того, стверджує Цукерберг, в 2019 році бюджет Facebook на безпеку перевищив весь дохід, отриманий після виходу на біржу в 2012 році.

США не підтримали ініціативу ООН щодо боротьби з пластиковими відходами

У Сполучених Штатах вирішили почекати з підписанням ініціативи ООН, яка регулює глобальний експорт пластикового сміття. Про це повідомляє Axios.

10 травня ініціативу ООН в Женеві підтримали 186 країн. Документ доповнює ухвалену в 1989 році Базельську конвенцію щодо контролю за транскордонним перевезенням небезпечних відходів.

Кожна з країн-підписантів буде відстежувати тисячі видів пластикових відходів, які вони вивозять зі своєї території. «Це посилає дуже сильний політичний сигнал решті світу — приватному сектору та споживчому ринку — про те, що назріла необхідність діяти. Країни вирішили зробити щось, що втілиться в реальні дії на місцях», — зазначив виконавчий секретар програми ООН з навколишнього середовища Рудольф Пайєт.

США виявилися єдиною країною, яка не підписала документ.

В Індії 300 яків загинули через снігову пастку

Щонайменше 300 яків померли від голоду неподалік кордону між Індією і Китаєм. Вони потрапили у снігову пастку, передає BBC.

«Тіла тварин були знайдені в північно-східному штаті Сіккім. Вони перебували в пастці від грудня. Ми намагалися доставити їм їжу за допомогою вертольота, але планам завадила погана погода», — зазначив урядовець Радж Ядав.

За словами чиновника, зазвичай на рік помирають 10—15 яків, яких використовують не тільки для отримання мʼяса і молока, а і як тяглову силу. Тому дана цифра є найвищою в історії.

Столицю Албанії охопили антиурядові протести

У столиці Албанії кілька тисяч людей зібралися під будівлею парламенту в Тирані з вимогою відправити у відставку чинного голову Ради міністрів Еді Раму. Учасники мітингу закидали офіс премʼєра бензиновими бомбами. Люди також почали кидати в поліцейських пляшки із запальною сумішшю і петарди, передає DW.

В результаті цього постраждали, щонайменше, 12 поліцейських. У відповідь правоохоронці застосували сльозогінний газ і водомети. Тим не менш, лідер мітингувальників Люльзим Баша заявив, що має намір продовжити протести.