WhatsApp запустив в Індії «гарячу лінію» для боротьби з фейками

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Месенджер WhatsApp, що належить Facebook Inc., запустив в Індії «гарячу лінію» для боротьби з фейковими новинами. Користувачі зможуть перевірити правдивість повідомлень, пише The Economic Times.

«Гаряча лінія» запрацювала 2 квітня.

Користувачі WhatsApp зможуть відправити на зазначений номер дезінформацію або чутки. Їх перевірятиме індійська компанія Proto, яка співпрацює з месенджером. Користувач отримає відповідь: чи інформація правдива, фейкова, спірна або маніпулятивна.

WhatsApp зайнявся перевіркою повідомлень особливо активно напередодні загальних виборів в Індії, які заплановані на 11 квітня.

  • 1 липня 2018 року в Індії забили камінням пʼятьох людей, яких перехожі запідозрили у спробі викрасти дитину. До цього протягом року жертвами лінчування стали близько 30 людей. Чутки про кіднепінг часто поширювалися через WhatsApp.
  • WhatsApp у всьому світі обмежив кількість дозволених пересилань одного повідомлення до пʼяти, в тому числі через ситуацію в Індії. Таким чином керівництво месенджера має намір боротися з «дезінформацією та чутками».
  • WhatsApp ввів додатковий захист для користувачів Apple — тепер вони можуть розблокувати програму за допомогою сервісів розпізнавання обличчя або відбитка пальця — Face ID і Touch ID.