Трибунал ООН з морського права: Україна вимагає звільнити військовополонених, а адвокати заперечують звинувачення Росії у провокації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Гамбурзі 10 травня проходить засідання трибуналу ООН з морського права, на якому розглядається позов проти Росії щодо інциденту у Керченській протоці, коли російські військові атакували українські кораблі. На засіданні заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль вимагала негайно звільнити українських військовополонених моряків і кораблі, пише «Інтерфакс-Україна».

Вона зазначила, що Росія порушила імунітет військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН, і атакувала їх у територіальних водах або економічній зоні України.

«Дії Росії в будь-якому випадку порушували б Конвенцію, навіть якщо б Росія затримала українські військові кораблі у своїх територіальних водах або виключній морській економічній зоні. Імунітет військових кораблів є основоположним гарантом суверенітету в міжнародній системі. Військові кораблі та їхні екіпажі не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав і піддані юрисдикції іноземних судів», — сказала Зеркаль, додавши, що кожен день слідчих дій РФ збільшує шкоду Україні.

Заступник міністра заявила, що зараз Росія намагається уникнути аналізу своїх дій трибуналом, називаючи їх військовою діяльністю, яка може бути виключена з процедур вирішення спорів у відповідності з Конвенцією, хоча раніше наполягала, що конфлікт у протоці був не військовим.

Зеркаль додала, що рішення РФ не брати участь у слуханні не може завадити Україні домогтися справедливості.

Водночас адвокат Джонатан Гімблет відкинув звинувачення Росії в тому, що українські кораблі нібито вторглися у води РФ і влаштували провокацію, пише «Європейська правда».

«За два місяці до того інші українські суду проходили за аналогічним маршрутом — з української Одеси в український Бердянськ [...]. Припущення, що ці два маленькі легкоозброєні катери могли створювати загрозу… не викликають довіри», — сказав Гімблет.

  • Нагадаємо, 23 квітня між Україною та Росією відбулися консультації в Гаазі. Зустріч щодо позову України до Міжнародного трибуналу ООН про звільнення українських суден і полонених моряків тривала понад три години.
  • Міністерство закордонних справ РФ звинувачує Україну в «ухиленні від предметного обговорення інциденту в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року».
  • 3 травня російська сторона відмовилася брати участь у слуханнях Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення українських суден і полонених моряків.