«Україна не зацікавлена в обговоренні». Росія прокоментувала консультації в Гаазі щодо звільнення українських моряків та повернення кораблів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Міністерство закордонних справ РФ звинувачує Україну в «ухилянні від предметного обговорення інциденту в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року». Про це йдеться в повідомленні на сайті МЗС Росії.

Зокрема, атаку на кораблі Військово-морських сил України в нейтральних водах Чорного моря МЗС РФ пояснило вимогою залишити «територіальне море РФ».

«23 квітня в м. Гаага (Нідерланди) відбулися російсько-українські консультації щодо інциденту поблизу Керченської протоки за участі трьох українських військових кораблів у листопаді 2018 року, дії яких, включаючи послідовне ігнорування багаторазових наполегливих закликів залишити територіальне море Російської Федерації та інших законних вимог, мали характер навмисної провокації», — йдеться в заяві.

За словами дипломатів РФ, незважаючи на готовність російської сторони до подальших консультацій, українська делегація не зацікавлена в них.

«Таким чином, українська сторона уникає предметного обговорення ситуації, що виникла внаслідок неправомірних дій українських кораблів за вказівкою керівництва країни, і продовжує використовувати її з пропагандистською метою», — йдеться в заяві МЗС Росії за підсумками двосторонніх консультацій щодо цього питання, які відбулися в Гаазі.

Також російська сторона вкотре наголосила на відсутності в Міжнародного трибуналу з морського права юрисдикції для розгляду позову України.

  • Нагадаємо, 23 квітня між Україною та Росією відбулися консультації в Гаазі. Зустріч щодо позову України до Міжнародного трибуналу ООН про звільнення українських суден та полонених моряків тривала понад три години.
  • Міністерство закордонних справ України закликало Росію добровільно звільнити полонених українських моряків на підставі Конвенції ООН з морського права.
  • Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ звернутися до Міжнародного трибуналу з морського права із запитом про вжиття примусових заходів до російської сторони з метою звільнення українських моряків.
  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом зі ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Екіпаж потрапив у полон. Троє військових були поранені.