«Тон розмови кардинально змінився». МЗС запропонувало Росії добровільно звільнити моряків у межах Конвенції ООН

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство закордонних справ закликало Росію добровільно звільнити полонених українських моряків, враховуючи Конвенцію ООН з морського права. Про це у Facebook написала заступник міністра Олена Зеркаль.

«Вразила кардинальна зміна тону розмови — перехід від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії. Невідомо, чи це зміна російської тактики, чи просте бажання затягнути процес консультацій. У будь-якому разі це не вплинуло на позиції сторін щодо наших моряків і кораблів», — написала Зеркаль.

Вона додала, що аргументи від РФ лише підтвердили українську позицію, що йдеться саме про застосування Конвенції ООН з морського права, яка гарантує імунітет українським військовим кораблям та членам їхніх екіпажів.

За словами Зеркаль, слухання у цій справі у Міжнародному трибуналі почнуться орієнтовно 6—7 травня. «До того часу Росія має можливість добровільно звільнити українських моряків і військові кораблі та усунути порушення міжнародного права», — написала заступник міністра.