Росія відмовилася брати участь у слуханнях Міжнародного трибуналу ООН щодо звільнення українських судів і полонених моряків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російська сторона відмовилася брати участь у слуханнях Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення українських судів і полонених моряків.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль.

«Послідовна відмова Росії брати участь у слуханнях не зменшує легітимності справи про звільнення наших моряків, і слухання відбудуться, як і було заплановано — 10 травня 2019 року у Гамбурзі», — написала вона, додавши, що рішення трибуналу буде прийнято до кінця травня.

Зеркаль зазначила, що якщо Росія подаватиме звільнення моряків і судів як жест доброї волі або послугу Володимиру Зеленському, то весь світ буде розуміти, що це виконання рішення трибуналу.

«Ми не просимо про послугу, ми вимагаємо негайного звільнення наших моряків, як це передбачає Конвенція ООН з морського права», — написала вона.

  • Нагадаємо, 23 квітня між Україною та Росією відбулися консультації в Гаазі. Зустріч щодо позову України до Міжнародного трибуналу ООН про звільнення українських суден та полонених моряків тривала понад три години.
  • Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ звернутися до Міжнародного трибуналу з морського права із запитом для прийняття примусових заходів до російської сторони для звільнення українських моряків.
  • Міністерство закордонних справ РФ звинувачує Україну в «ухиленні від предметного обговорення інциденту в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року».